Vilja-alan yhteistyöryhmän tämänvuotinen seminaari järjestettiin Huittisissa torstaina 26.1.2017. Osallistujia oli tänäkin vuonna runsaasti – paikalla oli 350 kuulijaa.
Alla lyhyet tiivistelmät päivän esityksistä sekä linkit, joista esitykset voi katsoa videolta kokonaisuudessaan.
Katsaus viljamarkkinoihin
Max Schulman, MTK
MTK:n vilja-asiamies ja VYR:n hallituksen puheenjohtaja Max Schulman kertoi viljamarkkinoiden tilanteesta. Maailmalla viljan tuotanto ja kysyntä ovat ennätyskorkealla. Schulman esitteli maailman viljatasetta ja toi esille vallitsen stocks-to-use -ration (varastojen suhde käyttöön).
Elintarviketeollisuuden laatutarpeet Minna Oravuo, Ravintoraisio Oy
Ravintoraision viljapäällikkö Minna Oravuo kertoi viime kauden viljasadon laadusta sekä elintarviketeollisuuden laatutarpeista. Kaudella 2017 kannattaa vehnää tuottaessa kiinnittää huomiota valkuaiseen ja sakolukuun. Suurimokauran viljelyyn kannattaa valita suurijyväisiä elintarvikekäyttöön soveltuvia lajikkeita. Hometoksiinien ehkäisemiseksi on etsittävä tietoa ja tehtävä kaikki mahdolliset toimenpiteet.
Gluteeniton viljelykierto erikoistumisvaihtoehtona Jukka Saarinen, Satafood
Asiantuntija Jukka Saarinen kertoi Satafoodin hallinnoimasta uudesta hankkeesta Gluteeniton viljelykierto – erikoistumisvaihtoehto tiloille. Gluteenittomassa kierrossa tuotetaan kasveja, joiden sato ei sisällä gluteenia. Suomessa näistä tärkeimmät ovat kaura sekä tattari. Raaka-erien puhtaus muista viljalajeista ehdoton vaatimus gluteenittomalle tuotannolle.
Laatuvilja rehuksi Kimmo Kytölä, A-Rehu Oy
Kehittämispäällikkö Kimmo Kytölä A-Rehusta kävi esityksessään läpirehuraaka-aineelle asetettuja laatuvaatimuksia sekä hinnoittelumalleja. Kytölä toi esityksessään esille myös lajikkeiden välisiä eroja – lajikevalintaan kannattaa siis todella kiinnittää huomiota myös rehua tuottaessa.
Mitä sopimusviljelyllä voidaan saavuttaa? Case rukiin omavaraisuus Katri Ala-Kleemola, Pro Ruis ry
Projektikoordinaattori Katri Ala-Kleemola Pro Ruis ry:stä kertoi sopimusviljelyn avulla saadutetuista hyödyistä. Sopimusviljely onkin osasyy siihen, että Suomi on rukiin suhteen omavarainen.
Viljelijän kommenttipuheenvuoro Patrick Nyström, VYR viljelijätyöryhmä
Viljelijä Patrick Nyström kommentoi aamupäivän puheenvuoroja viljelijän näkökulmasta. VYR:n viljelijätyöryhmään kuuluvan Nyströmin mukaan avaimia kannattavuuteen ovat yhteistyö ja markkinoiden aktiivinen seuraaminen. Tilan kustannusrakenteiden ja omien vahvuuksien tunteminen on tärkeää.
Hometoksiinit hallintaan Veli Hietaniemi, Luke
Tutkija Veli Hietaniemi Lukesta kertoi viljojen, erityisesti kauran ja vehnän punahomeista sekä niiden hallintakeinoista. Hometoksiinit ovat herättäneet keskustelua sateisen ja lämpimän kesän jälkeen. Hietaniemi painotti huolellisen viljelytekniikan merkitystä hometoksiinien hallinnassa.
Öljykasvit nosteessa – vinkkejä viljelyyn Kati Lassi, Avena Nordic Grain Oy
Asiantuntija Kati Lassi Avenalta antoi neuvoja, miten öljykasvien viljelyssä voitaisiin yltää korkeampiin keskisatoihin ja saada lajikkeiden täysi potentiaali hyödynnettyä. Rapsin viljelyala ylitti kasvukaudella 2016/17 ensimmäistä kertaa rypsin alan ja rapsisato oli suurempi kuin rypsisato. Öljykasvien kilpailukyky oli myös tänä vuonna keskimäärin parempi kuin viljoilla.
Mitä kuuluu uusille härkäpapulajikkeille? Satu Pura, Boreal Kasvinjalostus Oy
Kaupallinen johtaja Satu Pura Borealilta kertoi uusien, paljon kysyttyjen härkäpapulajikkeiden kuulumisista. Härkäpapu kasvattaa suosiotaan niin teollisuuden kuin viljelijöiden keskuudessa. Viljelyinnostusta on lisännyt muun muassa viljelyn kannattavuus viljoihin verrattuna sekä viherryttämistuki ja peltokasvipalkkio. Härkäpavun esikasvi- ja viljelykiertoarvo on oivallettu. Teollisuus ja viljelijät hakevat parempaa valkuaisomavaraisuutta.
Yhteenveto ja tilaisuuden päätös Veli-Pekka Talvela, MMM
Maa- ja metsätalousministeriön osastopäällikkö Veli-Pekka Talvela kertoi kuulumisia Grüne Woche -ruokamessuilta Saksasta ja veti tilaisuuden annin yhteen.
Katso kaikki seminaarin esitykset