Siirry suoraan sisältöön

Raportit

Viljelijäkyselyitä ja muita raportteja

Selvitys: öljy- ja proteiinikasvien markkinat Itämeren alueen maissa

Itämeren alueen öljy- ja proteiinikasvien lähihistorian markkinakehitys on ollut kaksivaiheinen. Vuonna 2018 tuotanto romahti sekä sääolosuhteista johtuneen heikon satotason että tuotantoalan laskun seurauksena. Sen jälkeen tuotanto on palautunut, mutta jää edelleen vuoden 2018 kokonaistuotantoa pienemmäksi.

VYR teetti selvityksen Itämeren alueen öljy- ja proteiinikasvien markkinatilanteesta, markkinarakenteesta sekä ennusteen sektorin keskipitkän aikavälin kehityksestä. Selvitys on osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Vauhtia viljaketjuun -hanketta.

REINU econ Oy:n toteuttamassa selvityksessä tarkastellaan öljy- ja valkuaiskasvimarkkinoiden kehitystä Itämeren alueen maissa vuosina 2015–2021. Lisäksi muodostetaan skenaariot tuotannon kehityksestä vuoteen 2026 asti. Raportissa muodostetaan kokonaiskuva öljy- ja proteiinikasvien tuotannosta Itämeren alueella sekä tuotannon kehityksestä keskipitkällä aikavälillä. Tutkija Csaba Jansikin laatimassa osiossa esitellään Itämeren maiden keskeiset markkinatoimijat öljy- ja proteiinikasvimarkkinoilla.

Selvitys on osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Vauhtia viljaketjuun -hanketta.