Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Luomuviljawebinaari 2020

VYR:n luomuviljawebinaari järjestettiin 27.10. Tapahtuman aiheina oli mm. luomuviljan vienti, luomuviljatuotteet ja niiden vientimarkkinat sekä luomusiemenviljely.

VYR LUOMUVILJAWEBINAARI

Pekka Terhemaa, ProAgria Etelä-Suomi, VYR luomutyöryhmän puheenjohtaja

VYR:n luomutyöryhmän puheenjohtaja Pekka Terhemaa kävi lyhyessä luomuviljakatsauksessaan läpi luomuviljan viljelyalojen, satotasojen ja hinnan kehitystä Suomessa. 

Sam Tallberg, Avena Nordic Grain

Avena Nordic Grain:n Sam Tallbergin mukaan luomuviljan vienti jyvinä on tuotannon kasvusta huolimatta haastavaa. Etenkin luomukauralle olisi kysyntää ja valmiita tuotteita vientiin meneekin. Lisäämällä luomuviljan sopimusviljelyä riittävien vientivolyymien saavuttamiseksi ja laadun varmistaminen ovat edellytyksiä viennin kehittämiselle.

Jarkko Arrajoki, Fazer Mylly

Fazer Myllyn toimitusjohtaja Jarkko Arrajoen mukaan luomutuotteiden kysyntä kotimaassa kasvaa, mutta on edelleen päivittäistavarakaupan kokonaismyynnistä vain 2,6 prosenttia. Luomuviljan kysyntä Suomessa perustuukin pitkälti luomutuotteiden vientiin. Kiristyvässä kilpailussa maailman markkinoilla Suomen etuja ovat toimitusketjun luotettavuus ja jäljitettävyys.  

Pekka Kultti, Helsingin Mylly 

Pekka Kultti Helsingin Myllystä kertoi, että puhdaskauran eli gluteenittoman luomukauran myyntimäärät ovat kotimaan markkinoilla toistaiseksi pieniä, mutta tulevaisuudennäkymät ovat hyvät ja kasvua on odotettavissa. Suomalainen gluteeniton luomukaura kiinnostaa ulkomailla ja gluteenittomissa kauratuotteissa viennin osuus onkin 95 prosenttia.

Tero Tolvanen, ProAgria Itä-Suomi, viljelijä

Viljelijä Tero Tolvanen kertoi luomusiemensiemenviljelystä, sen eduista, riskeistä ja mahdollisuuksista. Tärkeää siemenviljelyssä hänen mukaansa on huolellisuus, sopimukset siemenpakkaajan kanssa, tiedonvaihto alan sisällä ja riskien ennakointi.

Tommi Hasu, viljelijä

Viljelijä Tommi Hasun inspiroiva puheenvuoro tavoitteista, haasteista ja onnistumisista maatilan pyörittämisessä. 

  • Webinaari on osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Vauhtia Viljaketjuun-hanketta.