VYR:n viljelijä seminaari järjestettiin 11.2.2020 Hämeenlinnassa. Tapahtuman aiheina oli mm. viennin mahdollisuudet ja haasteet sekä sopimusviljelyn avulla markkinariskin hallinta.
Seminaaria pystyi seuraamaan myös etänä ja mukana oli läpi esitysten n. 50 seuraajaa. Koko tapahtuma sekä leikatut puheenvuorot on nyt katsottavissa YouTubessa.
Alla lyhyet tiivistelmät päivän esityksistä sekä linkit, joista esitykset voi katsoa videolta kokonaisuudessaan.
Viljamarkkinoiden näkymät
Maatalousekonomisti Tapani Yrjölä Pellervon taloustutkimuksesta piti ytimekkään esityksen maailman viljamarkkinoista ja PTT:n markkinaennusteista. Yrjölä paneutui myös Suomen markkinatilanteeseen ja totesi leipäviljoilla varastojen kasvavan, mikä aiheuttaa hintojen laskua. Samaa trendiä on nähtävissä myös rehuohralla. Kauran suhteen vienti pehmentää hinnan putoamista.,
Kotimaiselle valkuaiselle on kysyntää
Ilkka Ala-Fossi A-Rehulta kertoi kotimaisen rehuvalkuaisen tarpeesta ja nykyisitä tuotannosta. Herneellä ja härkäpavulla on suuri potentiaali kotimaisen lisävalkuaisen tuottamisessa.
Viljan vientimarkkinoiden mahdollisuudet, vastuut ja velvoitteet
Pitkään viljakaupan parissa työskennellyt, nykyisin Agronomiliiton toiminnanjohtaja, Ilkka Pekkala piti informatiivisen selonteon vientimarkkinoiden velvoitteista sekä mahdollisuuksista. Pekkalan ydinsanoma oli, että on lopetettava puhuminen ylijäämän viennistä. Viljan vienti on tasavertainen käyttökohde kotimaan käytön kanssa ja parhaimmillaan kotimaan käyttö ja vienti tukevat toisiaan.
Kauratuotteiden kansainväliset markkinat
Fazer Myllyn toimitusketjun johtaja Jarkko Arrajoki kertoi mihin kaurabuumi perustuu. Kauratuotteiden kysynnän kasvu on vakaata mm. non-dairy tuotteiden kasvaessa voimakkaasti. Länsimaissa on myös pitkät perinteet kaurapohjaisille tuotteille.
Viljelysopimukset ja markkinariskin hallinta
SLC:n asiamies Rikard Korkman piti valaisevan puheenvuoron sopimusviljelyn tärkeydestä viljelijöille. Hän esitti toiveita sopimusviljelyn ja viljaketjun kehittämisestä koko ketjulle. Viljelijöitä hän kehotti tekemään 1/3 vientisopimuksia, 1/3 kotimaisia sopimuksia ennen satoa ja 1/3 kotimaisia sopimuksia sadon jälkeen.
Multavuuden vaikutus maan rakenteeseen ja satotasoon
Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Tapio Salo kertoi päättyneestä Orgaaninen aines maaperän tuottokyvyn kulmakivenä ORANKI-hankkeesta. Hiilen osuus on 58 % orgaanisesta aineksesta, eli 1,72 x C = orgaaninen aines. Orgaaniselle ainekselle on estimoitu satovaikutus. Myös ojituksen, toimivan vesitalouden ja kalkitukset hyödyt nousivat hankkeessa esiin.
Katse eteenpäin öljykasvien viljelyssä
Borealin kaupallinen johtaja Jaakko Laurinen nostatti öljykasvien viljelyinnokkuutta kannustuspuheenvuorollaan. Öljykasveilla on kysyntää kotimaisen öljyteollisuuden puolella ja öljykasvit ovat tärkeitä viljelykierrossa. Kasvinjalostuksella etsitään keinoja tuholais- ja kasvitautien kestävyyden lisäämiseksi.
Esitysdiat
Kotimaisella valkuaisella on kysyntää (tulossa)