Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Kaupan ja teollisuuden vastaanottonäytteiden DON-toksiinipitoisuus eri kauralajikkeissa

Vilja-alan yhteistyöryhmä on vuosina 2014–2020 ja 2023–2024 kerännyt tietoja kauran eri lajikkeiden vastaanottonäytteiden DON-toksiinipitoisuuksista. Satovuosina 2021 ja 2022 DON-pitoisuudet olivat yleisesti matalia, eikä aineistoa ole siksi esitetty.

Punahomeen toksiinien esiintymiseen vaikuttavat eniten paikalliset sääolosuhteet. Joitakin lajikkeita suositaan tyypillisesti tietyillä alueilla, jolloin paikallisten vallitsevien hankalien olosuhteiden seurauksena lajike voi esiintyä epäedullisessa valossa muihin lajikkeisiin verrattuna.

Markkinoilla ei ole täysin punahometta kestävää lajiketta, mutta vuositasolla on nähtävissä herkkyyseroja. Jokaisessa lajikkeessa voi esiintyä korkeita tai matalia pitoisuuksia riippuen vuodesta, alueesta ja paikallisista sääoloista. Näytemäärät vaihtelevat paljon lajikeittain, mikä on myös syytä huomioida. Alle 50 kpl näytemäärä on valtakunnallisella tasolla pieni, joten tulosta tulkittaessa tulee tämä pitää mielessä.

Taulukossa esitetyt tulokset ovat suuntaa antavia. Tuloksia tulkittaessa on huomioitava epävarmuustekijöitä kuten paikalliset sääolosuhteet ja pieni näytemäärä. Joillakin lajikkeilla korkeita DON pitoisuuksia sisältäviä eriä on tullut vastaanottoon yliedustetuksi riskialueilta. Joillakin lajikkeilla ei ole ollut ongelmia eteläisessä Suomessa, mutta samalla lajikkeella ylemmillä kasvuvyöhykkeillä DON-toksiinipitoisuudet ovat olleet hyvin korkeita.

Tarkempaa tietoa lajikekohtaisesta DON kestävyyden testauksesta ja lajikeominaisuuksista saa lajike-edustajilta sekä jalostajalta.

Herkkyystaulukon yhteydessä on esitetty selvästi yli 1 mg/kg mediaanin ylittävien lajikkeiden elintarvikelaadun vastaanottorajan ylittävät näytemäärät vuoden 2024 riskialueilta. Näillä alueilla tiedetään esiintyneen paljon punahometta ja olleen haasteita DON-toksiinipitoisuuksien kanssa.

Punahomeen leviämisen ehkäisy viljelyteknisillä toimenpiteillä sekä sadon kunnostustoimenpiteet ovat tärkeimpiä tekijöitä toksiinien hallinnassa. Pienet, surkastuneet jyvät ovat usein punahomeen tartuttamia ja sisältävät korkeita hometoksiinipitoisuuksia.

Lisätietoa viljelyteknisistä toimenpiteistä hometoksiiniriskin pienentämiseksi:

Viljelytekniset toimenpiteet hometoksiiniriskin pienentämiseksi

Lajikekohtainen mediaanitaulukko: