Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Ruokavirasto: 2024 sadossa paljon punahometta

Tämän vuoden sadossa hehtolitrapainot ovat matalia ja punahometta on paljon.

Tiedot viljasadon laadusta 2024 ovat tässä vaiheessa vielä ennakkotietoja. Keskiarvotiedot perustuvat noin 800 tutkittuun näytteeseen.

Kaura- ja vehnänäytteistä on mitattu hyvin korkeita DON-pitoisuuksia, jolloin pitoisuus ylittää rehukäytön suositusarvon 8000 µg/kg. Viljan hometoksiinianalyysejä tekevät mm. teollisuuden ja viljakaupan vastaanotto sekä kaupalliset laboratoriot.

Kaura

Kauran keskimääräinen hehtolitrapaino on tähän mennessä tutkituissa näytteissä 54,2 kiloa, joka on yli kilon pidemmän ajan keskiarvoa matalampi. Pienten jyvien määrä on tutkituissa näytteissä keskimäärin 7,2 prosenttia.

Tutkituista näytteistä lähes neljännes ylittää pika-analyysillä mitattuna DON raja-arvon 1750 µg/kg. DON-pitoisuuksissa esiintyy alueellista vaihtelua. Suurin riski elintarvikekäytön raja-arvon ylittymiseen on Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa tutkittujen näytteiden perusteella. Myös Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Etelä-Savossa yli neljännes tutkituista näytteistä ylittää raja-arvon.  

Vehnä

Tutkituista kevätvehnänäytteistä noin 40 prosenttia on proteiinipitoisuudeltaan vähintään 12,5 prosenttia, sakoluvultaan vähintään 180 sekuntia ja hehtolitrapainoltaan vähintään 78 kiloa. Jos proteiinipitoisuuden tavoitetta lasketaan 11,0 prosenttiin, niin 47 prosenttia näytteitä täyttää tavoitteet.

Kevätvehnän hehtolitrapaino on noin kaksi kiloa pidemmän ajan keskiarvoa alhaisempi.Kevätvehnän keskimääräinen hehtolitrapaino on 77,8 kiloa ja syyvehnän 78,9 kiloa.

Sakoluvut ovat korkeita, kevätvehnän keskimääräinen sakoluku on 314 ja syysvehnän 331 sekuntia.

Sekä kevät- että syysvehnän keskimääräiset proteiinipitoisuudet ovat pidemmän ajan keskiarvoa korkeammat

Ohra

Ohran keskimääräinen hehtolitrapaino on 63,6 kiloa.

Rehukäyttöä kuvaavan vähintään 64 kilon hehtolitrapainon laadun täyttää 46 prosenttia tutkituista näytteistä, mikä on lähes yhtä heikko osuus kuin sadon 2023 osuus 40 prosenttia. Rehuohran keskimääräinen proteiinipitoisuus on 12,0 ja tärkkelyspitoisuus 59,6 prosenttia. Pieniä jyviä alle 2,2 mm:n seulan on keskimäärin ohrassa 7,1. Myös ohralla on mitattu raja-arvon ylittäviä DON-hometoksiinipitoisuuksia. Noin kolmannes tutkituista näytteistä ylittää DON-raja-arvon 1000 µg/kg.

Lähde: Ruokavirasto Viljasadon laadusta 2024