Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Puinnit loppusuoralla

Puinnit alkavat olla loppusuoralla. Pelloilla on jäljellä viimeisiä myöhään kylvettyjä viljoja sekä öljykasveja.

Mikä on puintiseuranta

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysytään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutinen julkaistaan vyr.fi – sivustolla. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.

Uusimaa

Uudellamaalla syyskylvöjä on saatu tehtyä runsaasti otollisissa olosuhteissa. Kevätviljojen sato on keskimääräinen tai jopa hyvä, mutta ohran ja kauran HLP on ollut matala. Herne jäi tällä satokaudella viimevuosia heikommaksi. Puimatta on erikoiskasveja sekä öljykasveja.

Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomessa kevätviljojen sato on kohtalainen. Odotukset olivat rehevien peltojen osalla paremmat kuin millaista satoa niiltä on puitu. Kaurat ovat olleet kevyitä, mutta hometoksiinipitoisuudet ovat olleet vielä matalat. Vehnäsato on ollut laajalti pettymys. Pitkä poutajakso piti kuivauskustannukset maltillisina. Syyskasveista kylvettynä on ruista ja syysöljykasveja. Syysvehnän kylvöt ovat vielä kesken ja peltojen pitää kuivua viikonlopun rankkojen sateiden jäljiltä. Herne on lakoontunut, mutta se on saatu puitua. Hernesato on kohtuullinen, joillakin paikoilla hyvä. Härkäpapu on tuleentunut epätasaisesti ja sato jää keskimääräiseksi. Öljykasvien puinnit ovat kesken.

Sateet lisäsivät lakoa kasvustoissa, joten riskinä on loppujen viljapeltojen laadun heikentyminen ja puintien vaikeutuminen.

Kymenlaakso

Kymenlaaksossa kevätviljojen sato on hyvin vaihteleva. Toisilla lohkoilla päästään keskimääräiseen satoon ja toisilla lohkoilla kuivuus on verottanut sadon lähes kokonaan. Sato on ollut hyvälaatuista. Syyskylvöt ovat edenneet hyvin. Syysviljoja kylvetään suurin piirtein yhtä paljon kuin viime vuonna.

Kanta-Häme

Kanta-Hämeessä kevätviljojen sato vaikuttaa kohtuullisen hyvältä. Syyskylvöjä tehdään aikaisempien vuosien malliin, ala ei lisäänny merkittävästi. Herneen puinnit onnistuivat. Härkäpapu ja öljykasvit ovat vielä puimatta.

Päijät-Häme

Päijät-Hämeessä kaura on ollut vuoden onnistuja. Sadoissa on ollut pettymyksiä ohralla ja vehnällä.

Pirkanmaa

Pirkanmaalla haastavasta kasvukauden alusta huolimatta kasvustot näyttivät normaaleilta ja kohtuullisen tasaisilta. Runsas lämpösumma tuleennutti myös myöhemmässä kehityksessä olleet osat. Monitahoisten ohrien laadussa haasteita heinäkuun kovan tautipaineen vuoksi.

Satakunta

Satakunnassa kevätviljojen satotasot ovat keskimääräiset. Rukiin kylvöt ovat alkaneet maakunnassa. Viljan laadussa on vaihtelua, mutta vielä DON pitoisuudet ovat olleet maltilliset. Viikonlopun sateet keskeyttivät puinnit ja lakouttivat viljaa. Lakoviljassa on nähtävissä tähkäidäntää. Runsaat sateet pysäyttivät peltotyöt muutamaksi päiväksi.

Etelä-Pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaalla kaurasato on ollut ok, mutta laatu on vaihteleva. Ohrasato on paikoin ollut kasvustoon nähden pettymys ja osittain hlp matala. Vehnässä paljon surkastuneita jyviä. Herneen sato keskimääräinen, öljykasvit on vielä puimatta. Rukiit saatu kylvettyä muutamaa hehtaaria lukuun ottamatta. Vehnä ja ruisvehnä odottavat vielä kelien parantumista. Sateet tekevät loppujen syyskylvöjen toteuttamisen haastavaksi. Viljan toimituksissa on ollut viivettä.

Pohjanmaa

Pohjanmaalla viljassa on satovaihtelua. Löytyy kaikkia hyvästä sadosta heikkoon. Kevään kuivuus haittasi satoja yleisesti. Ohrasato ollut kohtalainen. Vehnäsato jäi alhaiseksi. Hehtolitrapainot ovat matalat. Herneen sato on normaali. Herneen puinnissa oli osittain haasteita, huippukelillä puhdas kasvusto meni hyvin, vähänkään kosteampaa niin todella haasteellista. Rypsi ja rapsi ovat vielä puimatta. Kasvuston perusteella näyttävät todella hyviltä.

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaa

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla kevätviljojen satonäkymät ovat tavanomaista paremmat tai samoissa kuin aiempinakin vuosina. Alueella on puimatta vielä ohraa, mutta myös kauraa ja vehnää. Lisäksi rypsin ja rapsin sekä herneen puinnit ovat vaiheessa. Viljoissa on havaittavissa jonkin verran mahdollisia laatuongelmia, kuten homeita. Pääosin laatu vaikuttaa kuitenkin hyvältä. Syysmuokkauksia ei juurikaan ole vielä alueella aloitettu.

Keski-Suomi

Keski-Suomessa sadoissa on vaihtelua keskimääräisestä hyvään. Syysviljoista o kylvettynä ruista, mutta sateet keskeyttivät peltotyöt muutamaksi päiväksi. Laadullisesti vilja on kevyttä.

Pohjois-Savo


Pohjois-Savossa sato on ollut keskimäärinen. Alueellista vaihtelua on ollut riippuen saadusta sademäärästä. Laatu on ollut hyvä.
Kuivuudesta kärsineillä alueilla jyväkoko ja hehtolitrapainot jääneet pieniksi. Myös hyviä satoja on saatu etenkin kosteutta pidättäviltä mailta. Lämpösummaa on kertynyt ennätyksellisen paljon. Syyskylvöjä on tehty pääosin hyvissä olosuhteissa ja niihin on nyt ollut aikaa. Paikalliset kovat sateet ovat kuitenkin kastelleet muokattuja alueita, jolloin kylvöjä on pitänyt siirtää. Nyt
sää näyttää jatkoonkin hyvältä.

Kuivas kustannuksissa ja korjuussa on säästetty kuivien säiden ansiosta. Jos satoa ei ole kiinnitetty on hinnat nyt erittäin huonot yleiseen kustannustasoon nähden.

Etelä-Karjala

Etelä-Karjalassa ollaan puintien suhteen loppusuoralla. Kevätviljasato on keskimääräinen. Hernesato jäi odotettua heikommaksi ja puinti oli lakoontumisen takia haastavaa.

Karttaa tarkasteltaessa on otettava huomioon maakuntien sisäinen vaihtelu.