Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Kestävästi tuotettua mallasohraa Suomesta – FSA-verifiointi toteutetaan vuoden 2024 sadosta

Suuret kansainväliset mallasohran ja maltaan ostajat haluavat varmistua siitä, että heidän ostamansa raaka-aine on kestävästi ja vastuullisesti tuotettua. Suomessa jo kotimaan sekä EU-lainsäädäntö asettavat kasvinviljelylle korkeat vaatimukset. SAI Platformin FSA-vastuullisuustyökalun avulla voidaan konkreettisesti todentaa ja dokumentoida tuotannon kestävyyttä tarkistuslistan avulla. Listan kysymykset pohjautuvat normaaliin, hyvään viljelykäytäntöön.

Kestävyyden ja vastuullisuuden merkitys korostuu nykymarkkinoilla jatkuvasti. Suomessa viljantuotannon kestävyys on hyvällä tasolla jo hyvien viljelykäytänteiden ja lainsäädännön ansiosta. FSA-työkalun avulla voidaan konkreettisesti osoittaa myös kansainvälisille asiakkaille, että mallasohra tai muu viljaraaka-aine on vastuullisesti tuotettua. Näin luomme lisäarvoa Suomessa viljellylle viljalle.

FSA-työkalu tunnetaan maailmalla

FSA (Farm Sustainability Assesment) on maatalouden kestävän kehityksen työkalu, joka osoittaa tuotannon kestävyyden tarkistuslistan avulla. FSA:n taustalla on suurten elintarvikealan yritysten vuonna 2002 yhdessä perustama Sustainable Agriculture Initiative Platform eli SAI Platform, joka on voittoa tavoittelematon maatalouden kestävän kehityksen organisaatio. Yhtenäisen työkalun avulla voidaan kattavasti todentaa tuotannon kestävyyttä eri viljelykasveilla ja eri puolilla maailmaa sen sijaan, että jokaisella yrityksellä tai maalla on oma järjestelmänsä.

FSA-verifiointi otetaan käyttöön suomalaisessa mallasohraketjussa vuoden 2024 sadosta. Yrityksistä mukana ovat suurimmat mallasohran ostajat Viking Malt ja Hankkija. Yritys voi sisällyttää verifiointiin myös toisen viljan, jolloin siitä sovitaan viljelijän kanssa erikseen. Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR toimii FSA-koordinaattorin roolissa ja auttaa viljelijöitä vastaamaan tarkistuslistan kysymyksiin

FSA-ohjelmassa on mukana lähes 450 tilaa

FSA-verifiointiin on sitouduttu viljelysopimuksessa ja yritykset ovat tiedottaneet mukana olevia tiloja asiasta. Mukana VYR:n FSA-ohjelmassa on lähes 450 Viking Maltin ja Hankkijan sopimusviljelijää. Ensimmäisen vaiheen auditointiin valitaan ulkopuolisen auditoijan toimesta satunnaisotannalla 36 tilaa. VYR:n asiantuntija soittaa näille tiloille tammikuussa ja tarkistuslistan kysymykset käydään läpi yhdessä viljelijän kanssa.

Yhdeksän ensimmäisen vaiheen auditointiin osallistuneista viljelijöistä valitaan satunnaisotannalla toiselle auditointikierrokselle, joka suoritetaan helmikuun viimeisellä viikolla. Tilalla suoritettava auditointi kestää noin puoli päivää. Tila-auditoinnit suoritetaan helmikuussa. Tilalla suoritettava auditointi kestää noin puoli päivää. Tila-auditoinnit suoritetaan helmikuun viimeisellä viikolla. Kyseessä ei ole tilatarkastus, josta olisi mahdollista seurata sanktioita. Auditointia ei siis tarvitse pelästyä. Viljelijän tukena on sadon ostavan yrityksen tai VYR:in edustaja.

Tarkistuslista koostuu 109 kysymyksestä, jotka jakautuvat kolmeen tasoon: välttämätön, perus ja edistyksellinen. Kysymykset pohjautuvat normaaliin, hyvään maatalouskäytäntöön. Käytännössä suuri osa kysymyksistä tulee katetuksi jo Suomen lainsäädäntöä noudattamalla. Näin ollen kaikkia kysymyksiä ei käydä läpi. Vastausten perusteella yritys saa FSA-verifikaatin (pronssi, kulta tai hopea). Verifiointi on voimassa kolme vuotta.

Lisätietoja:
https://vyr.fi/ajankohtaista/fsa/

Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR ry
Katariina Vilppula
katariina.vilppula@vyr.fi
+358 50 432 9076