Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Puinnit edenneet joutuisasti

Kevätviljojen puinnit ovat edenneet hyvää vauhtia poutaisessa säässä. Kaurasadosta odotetaan määrällisesti hyvää, mutta punahomeen aiheuttamia toksiineja pelätään muodostuneen kosteissa olosuhteissa jyviin. Ennakkonäytteitä ja viljakuormia on viety vasta vähän viljan vastaanottoon, joten todellinen tilanne selvinnee puintien edetessä enemmän. Ensimmäisillä ohrilla on ollut matala hlp.

Mikä on puintiseuranta?

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysytään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutinen julkaistaan vyr.fi – sivustolla. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä. 

Alla maakuntakohtaisia kommentteja puintien etenemisestä ja ensimmäisiä arvioita viljasadon määrästä ja laadusta.

Uusimaa

Uudellamaalla puinnit ovat edenneet viikon aikana vauhdilla. Puituna on kaikkia muita kevätviljoja paitsi vehnää. Kevätviljojen satotasot ovat olleet keskiluokkaa. Alueittain on myös todella heikkoja satoja, eikä päästä keskimääräisiin satotasoihin. Syyskylvöt ovat alkaneet.

Nyt puhutaan paljon DON-toksiineista ja toivotaan ettei tulisi sateita, mitkä lisäisivät punahomeita entisestään kasvustossa. Syysviljoissa sato oli tavallista heikompi ja suurta vaihtelua oli lohkojen sisällä sekä paikkakuntien välillä.

Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomessa puinnit ovat edenneet nopeasti. Rukiissa on ollut paljon jälkiversontaa, mikä vaikeuttaa puintien ajoitusta. Havaintoja torajyvistä on tehty etenkin jälkiversoissa. Puituna on syysviljoja, hernettä, ohraa, kaura, kevätvehnää ja kuminaa. Syysviljojen satotasot olivat pettymys. Kuiva kevät selvästi heikensi kasvustoja. Kauran sato vaikuttaa hyvältä. Myös muilla kevätviljalajeilla tullaan todennäköisesti pääsemään keskimääräiseen satoon. Rikkakasveja on paljon. Syyskylvöjä on aloiteltu. Kaurassa on havaittu punahometta, mutta toivotaan että toksiinitilanne on silti hallinnassa.

Kymenlaakso

Kymenlaaksossa puituna on syysöljykasveja, syysvehnää ja ruista sekä kevätviljoista ohraa ja kauraa. Kuminaa ja hernettä on myös puitu. Säät ovat suosineet ja puinnit ovat edenneet joutuisasti. Kevätviljoilla sato on hyvin vaihteleva sen mukaan miten paikalliset sateet ovat osuneet pelloille. Jollain pelloilla on hyvin tiheät kasvustot, mutta on myös hyvin harvaa ja lyhyttä kasvustoa. Nähtävissä on jälkiversontaa.

Kanta-Häme

Kanta-Hämeessä syysviljat on lähes puitu. Puinnit ovat edenneet hyvin, joten niiden arvioidaan olevan valmiit syyskuun puoleenväliin mennessä. Syysviljojen sato jäi heikoksi, mutta kevätviljoilta odotetaan hyvää tai keskimääräistä satoa.

Pirkanmaa

Pirkanmaalla ollaan yli viikko tavallista aikataulua edellä. Puintikosteudet ovat olleet alhaisia. Kauralla on sadon suhteen hyvät näkymät. Ohralla on haasteita laadun suhteen. Hehtolitrapainot ovat olleet matalat.

Satakunta

Satakunnassa viimeviikon aikana puintityöt ovat edenneet kohtuullisen hyvin. Poikkeuksellisen runsaita sateita saaneilla alueilla peltomaan kantavuus heikentynyt. Syysviljasato jäi heikoksi. Ensimmäiset puidut ohra- ja kaurapellot vaikuttavat niin määrän kuin laadun suhteen hyviltä.

Sadon määrä sekä laatu tulee vaihtelemaan eri alueiden välillä. Osaltaan tämä johtuu kevään kuivuudesta sekä myöhempien ajanjaksojen runsaista sateista. Runsaat vesisateet, sekä osassa maakunnan aluetta tulleet raekuurot ovat myös lakouttaneet kasvustoja. Raekuurojen seurauksena osa sadosta on varissut maahan.

Etelä-Pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaalla puinnit ovat kiihtyneet. Tulevalla viikolla kevätviljat alkavat olla suurimmaksi osaksi puintikypsät.  Ensimmäisten puintien perusteella ohran satotaso on odotettua alhaisempi, mutta ei siltikään huono. Kauralla satoa tulee määrillisesti hyvin. Molemmissa kevätviljoissa on ollut alhaiset painot ensimmäisillä puinneilla.

Pohjanmaa

Pohjanmaalla kevätviljasato vaikuttaa keskimääräiseltä, mutta hehtolitrapainot ovat olleet ohran ensimmäisissä erissä matalat. Puinnit ovat alkaneet aikaisin.

Keski-Pohjanmaa

Keski-Pohjanmaalla kevätviljoista puituna on suurimmaksi osaksi ohraa. Puinnit etenevät tavanomaista aikaisemmin ja nopealla aikataululla, poutaa toivotaan edelleen. Syysviljojen satotasot ovat keskimääräiset, mutta alueittain on myös heikkoja satoja. Kevätviljojen sato on taas keskimääräinen tai parempi.

Pohjois-Pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaalla sateet pysäyttivät puinnit viikonloppuna.  Sato-odotukset ovat kevätviljoilla hyvät. Kaurassa ei ole vielä havaittu toksiineja, mutta ollaan vielä kauran puintien suhteen hyvin alussa.

Keski-Suomi

Keski-Suomessa puituna on syysviljat, kauraa, ohraa ja kuminaa. Lämmin poutasää on nopeuttanut puinteja sekä tuleennuttanut jälkiversoja. Syysviljasato on heikko tai kohtalainen, mutta kevätviljojen sadon suhteen odotukset ovat positiiviset.

Etelä-Karjala

Etelä-Karjalassa puinnit ovat edenneet nopeasti. Kevätviljojen sato-odotukset ovat keskimääräiset, mutta vaihtelua on alueittain.  Syysviljojen sato on hyvin vaihteleva, on todella heikkoja, mutta myös kohtuullisia lohkoja.

Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalassa puituna on ohraa ja kauraa sekä alueen pieni ala syysviljoja. Puinnit alkoivat ajoissa. Syysviljojen sadon arvioidaan olevan keskimääräinen, mutta suurta vaihtelua lohkoittain vesitalouden mukaan. Kevätviljojen sato vaihtelee 2000-5000 kg/ha sadannan mukaan. Laatu vaikuttaa tähän mennessä hyvältä. Syysviljoja on päästy kylvämään.

Etelä-Savo

Etelä-Savossa puituna on ohraa, kuminaa, hernettä ja kauraa. Poutasäiden jatkuessa puinnit jatkuvat vilkkaina. Kevätviljojen satonäkymät ovat erittäin hyvät

Pohjois-Savo

Pohjois-Savossa jälkiversontaa on ollut paljon. Kevätviljojen puinteja on aloiteltu, mutta enemmän puidaan vasta ensi viikon aikana.

Huom. karttaa tarkastellessa on huomioitava myös alueiden sisäinen vaihtelu