Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Poutaa odotellaan – kevätviljasato vaikuttaa hyvältä

Viikonloppuna ukkoskuurot ylittivät Suomen ja paikalliset sadekuurot jatkuivat vielä maanantaina. Märkyys on hidastaa puintien etenemistä. Ensimmäisiä ohria on päästy puimaan laajalti ja syysviljat on puitu lähes kokonaan Etelä-Suomessa. Odotukset kevätviljojen sadon suhteen ovat hyvät.

Uusimaa

Uudellamaalla puinnit alkanevat toden teolla kevätviljoilla loppuviikosta.  Maat ovat alkaneet vettyä maakunnan pohjoisosissa. Jos säät jatkuvat hyvin kosteina, niin tämän voi näkyä syysviljojen kylvömäärissä.  Satotasoissa on hajontaa. Kuivimmilla alueilla jäädään selvästi alle keskisatojen, mutta paremmin vettä saaneilla alueilla päästään hyviin satotasoihin.

Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomessa puituna on syysviljoja, kuminaa ja ohraa. Märkyys on hidastanut puinteja. Odotukset viljasadon suhteen ovat positiiviset.  Kaurat näyttävät parhaimmilta, ohra kärsi eniten toukokuun helteistä ja kuivuudesta. Sade on lakoonnuttanut kasvustoja, mikä vaikeuttaa puinteja ja heikentää puimattomien syysviljojen laatua. Nyt tarvitaan pitkä sateeton kausi, jotta sato saadaan korjattua.

Satakunta

Satakunnassa syysviljasato jää keskimääräistä heikommaksi. Kevätviljojen satopotentiaali näyttää hyvältä, mutta jatkuvat sateet tekevät nyt tuhojaan. Puituna on ruista, syysvehnää, ohraa ja kauraa. Kevätviljojen puinnit lähtevän kunnolla käyntiin reilun viikon päästä, jos sää pysyy poutaisena. Lakoriski kasvaa heikentäen viljan laatua jos sateet jatkuvat.

Kymenlaakso

Kymenlaaksossa puituna on syysrypsiä, -rapsia, -vehnää ja -ruista sekä aikaista kauraa. Rukiin ja kauran puinti jatkuu tällä viikolla, kevätvehnä ja ohra eivät ole puintivalmiit. Satotasot vaihtelevat paljon lohkoittain, valtaosa lohkoista vaikuttaa hyviltä, mutta on myös kuivuudesta selkeästi kärsineitä alueita.

Pirkanmaa

Pirkanmaalla puinneille on päästy samassa aikataulussa kuin yleensä. Puitu on syysviljoja. Syysviljojen satotasot jäivät heikoiksi. Kevätviljojen satotasot näyttävät keskimääräisiltä, mutta vielä on vaikea arvioida todellista tilannetta. Kun puinnit etenevät nähdään mikä on kevätviljojen todellinen määrä ja laatu. Hajontaa sateissa ja näin ollen myös satotasoissa on paljon maakunnan sisällä.

Keski-Suomi

Keski-Suomessa puituna on syysvehnää, ohraa ja kauraa. Kauraa päästiin puimaan jo elokuun alussa. Satotasot vaikuttavat ensimmäisten puintien perusteella keskimääräiseltä.

Etelä-Pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaalla puinnit ovat olleet seisoksissa useamman päivän jatkuvien sateiden takia. Punaisia ja mustia jyviä alkaa jo näkyä paljon, joten tarve poutasäille on suuri. Lakoa näkyy yllättävän vähän, kertooko se sitten hyvästä korrensäädöstä, lujakortisten lajikkeiden lisääntymisestä, vai heikosta jyvien täyttymisestä, niin sille saa vastauksen vasta puidessa. Puinnit tulevat kiihtymään tämän viikon aikana. Tulevalla viikolla viljat ovat jo suurimmaksi osin puintivalmiita. Sato-odotukset ovat kohtalaisen korkeat. Etenkin kauralle on tulossa hyvä sato, muilla viljoilla on enemmän vaihtelua.

Pohjanmaa

Pohjanmaalla on puitu kevätviljoista ohraa ja hieman kauraa. Puinnit lähtivät käyntiin ajoissa. Kevätviljojen satotasot ovat hyvät, mutta syysviljat jäivät heikoiksi. Ensimmäisten ohrien hehtolitrapainot ovat olleet matalat. Punahomeriski on suuri tällä kaudella.

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaa

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla kevätviljoista on päästy puimaan ohraa. Satonäkymät vaihtelevat suuresti, moni kuitenkin kertoo satonäkymien olevat samoissa kuin aiempinakin vuosina tai jopa paremmat.

Etelä-Karjala

 Etelä-Karjalassa puituna on syysviljoja ja hernettä. Kevätviljojen puinnit käynnistyvät viikon – kahden sisällä.

Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalassa puinnit ovat lähteneet aikaisin liikkeelle. Kuiva ja lämmin kesä on kiirehtinyt tuleentumista. Syyskasveja on alueella vähän, koska viime syksy oli haasteellinen kylvöjen osalta. Satotaso on niillä keskinkertainen. Sadoissa on suurta vaihteluja sateista riippuen. Turvemailta on tulossa hyviä satoja, kun taas kivennäismaat ovat olleet pääosin liian kuivia. Pohjois-Karjalassa heinäkuu oli hyvin kuiva ja kuuma. Viljan laatu vaikuttaa tällä hetkellä hyvältä.

Pohjois-Savo

Pohjois-Savossa puinnit ovat edenneet ripeästi. Viikonlopun sateet hidastivat puinteja, mutta ne jatkunevat heti kun säät sen sallivat. Kevätviljojen satotasot vaikuttavat keskimääräistä paremmilta.

Mikä puintiseuranta?

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysytään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutinen julkaistaan vyr.fi – sivustolla. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.