Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Strategie grains: EU:n kauran tuotantoennuste 2 miljoonaa tonnia suurempi kuin 2023

Kauran tuotanto elpyy viime kauden heikon tuotantovuoden jälkeen. Tuotantoennusteet ovat palanneet aikaisempien vuosien tasolle suurimmissa kaurantuotanto maissa.

Heinäkuussa Strategie grains uutisoi EU:n kauran tuotantoennusteen laskusta. Tuotantoennustetta pienensi Espanjan kuivuus ja näin ollen pienentyneet sato-odotukset. Myös Britannian tuotantoennustetta laskettiin kaura-alan tarkentuessa pienemmäksi kuin aikaisemmin arvioitiin.

Vaikka Espanjan tuotantoennustetta pienennettiin, on kauden 2024/25 kauran tuotantoennuste EU:ssa selvästi suurempi kuin viimekaudella (+ 2 miljoonaa tonnia). Kasvua on viime satokauteen verrattuna Espanjassa, Ruotsissa, Saksassa, Puolassa, Suomessa sekä Baltian maissa. EU:n kauran tuotantoennuste oli heinäkuussa 7,5 milj. tonnia,

Aikaisemmasta ennusteesta pienentynyt tuotantoennuste vaikuttaa kauden loppuvarastoennusteeseen. Ennuste on 40 tuhatta tonnia pienempi kuin aikaisemmin uutisoitiin. Varastoennuste nostettiin 1,2 miljoonaa tonniin.

Maailman kauramarkkinat

Kanadan kaura-ala kasvaa vuotta aikaisemmasta nousten 1,2 miljoonaan hehtaariin. Kasvuolosuhteet ovat olleet suotuisat kasvukauden alussa ja peltomaassa on ollut riittävästi kosteutta.  Tuotannon arvioidaan näin ollen elpyvän ja Kanadalaista alkuperää olevaa kauraa pääsevän liikkumaan vapaammin markkinoille. Viennin Yhdysvaltoihin ennustetaan vahvistuvan.

Nykyisten tuotantoennusteiden valossa kauran globaali tase voisi tasapainottua, vaikka hyvin tiukka alkuvarastotilanne on pitänyt markkinat varpaillaan kauden alussa.

Tulevan sadon laatu määrittelee kuinka paljon kauraa tulee liikkumaan niin EU:ssa kuin muualla maailmassa.