Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Suosituimmat lajikkeet pitävät pintansa

Lajikkeelliset viljelyalat perustuvat viljelijöiden tukihakemuksissa ilmoittamiin tietoihin viljelykasvien lajikkeista. Tilaston on koonnut Ruokavirasto.

Kauran suosituimmat kolme lajiketta olivat samat kuin viime vuonna: Niklas, Avenue ja Matty.  Niklasta viljeltiin 18 % Suomen kokonaiskaura-alasta. Perttu nousi 4. suosituimmaksi lajikkeeksi. Uutena tulokkaana suosituimpien listalle nousi 5. sijalle Luukas 15 600 hehtaarin pinta-alalla.

Kevätvehnistä suosituimmat lajikkeet olivat Helmi, Quarna ja KWS Mistral. Samat kolme lajiketta olivat myös viime vuonna kärkikolmikossa. 4. ja 5. suosituimmat lajikkeet pysyivät nekin samoina: Sibelius ja Calispero.

Mallasohran kaksi suosituinta lajiketta kattavat RGT Planet ja Vanille kattavat yhdessä 64 % mallasohra-alasta.

Rehuohrana ilmoitetuista Arild oli selvästi suosituin lajike. Arild ja Vertti olivat suosituimmat lajikkeet myös vuonna 2023. Vanillen suosio on kasvanut sen ollen jo lähellä Vertin kylvöalaa.

Syysrukiista selvästi suosituin lajike on Reetta. KWS Tayoa ja Dankowskie Agatia kylvettiin lähes yhtä suurelle alalle, mutta Tayo nousi suositummaksi noin sadalla hehtaarilla.

Syysvehnistä Ceylon ja Skagen ovat selvästi suosituimmat lajikkeet. Samat lajikkeet olivat suosituimmat myös viime vuonna.  Ne kattavat syysvehnäalasta yhdessä 63 %.

Tutustu tarkemmin vuoden 2024 lajikkeellisiin pinta-aloihin alta