Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Ruokavirasto: ennakkotietoa viljasadon laadusta 2024

Ennakkotietojen perusteella kaura on kevyttä. Ohralla ja kauralla on elintarvikeraja-arvon DON ylityksiä.

Kauran keskimääräinen hehtolitrapaino on tähän mennessä tutkituissa näytteissä 54,4 kiloa, joka on noin kilon pidemmän ajan keskiarvoa matalampi.  Elintarvikekauran yleisen vähintään 58 kilon hehtolitrapainon tavoitteen täyttää 9 prosenttia näytteistä.  Pienten jyvien määrä on tutkituissa näytteissä keskimäärin 6,8 prosenttia, joka vastaa pidemmän ajan keskiarvoa.

DON (deoksinivalenoli) –hometoksiinit heikentävät kaurasadon laatua. Tutkituista näytteistä lähes neljännes ylittää pika-analyysillä mitattuna DON raja-arvon 1750 µg/kg, joka on elintarvikekauralle EU-lainsäädännössä asetettu raja-arvo. Lisää näytteitä tarvitaan tarkemman tilannekuvan muodostamiseksi eri alueilta ja myöhäisemmistä puinneista.

Kevätvehnällä puolet tutkituista näytteistä on hehtolitrapainoltaan alle 78 kiloa. Kevätvehnän keskimääräinen hehtolitrapaino on 77,2 kiloa ja syyvehnän 78,5 kiloa. Kevätvehnän hehtolitrapaino on noin kolme kiloa pidemmän ajan keskiarvoa alhaisempi.

Sakoluvut ovat korkeita. Kevätvehnän keskimääräinen sakoluku on 323 ja syysvehnän 330 sekuntia. Tutkituissa kevätvehnänäytteissä 97 prosentissa on sakoluku yli 220, vastaava luku syysvehnällä on 90 prosenttia.

Proteiinipitoisuus on kaikissa tutkituissa kevätvehnänäytteissä hyvä. Kevätvehnän keskimääräinen proteiinipitoisuus on korkea (14,2 prosenttia). Syysvehnän proteiinipitoisuus on pidemmän ajan keskiarvon tasolla proteiinipitoisuuden ollessa 12,0 prosenttia.

Kevätvehnällä on myös mitattu raja-arvon ylittäviä DON-hometoksiinipitoisuuksia ensimmäisissä tutkituissa näytteissä. Elintarvikevehnälle EU-lainsäädännössä asetettu raja-arvo DON:lle on 1 000 µg/kg.

Saapuneiden ohranäytteiden keskimääräinen hehtopaino on matala. Keskimäärin hehtolitrapaino on 63,7 kiloa.

Ruokaviraston viljasadon laatu- ja turvallisuusseuranta päivittyy säännöllisesti Avoin tieto -sivustolla (Ruokaviraston tutkimus- ja valvontatietopalvelu), joka tarjoaa ajantasaista tietoa viljasadon tilanteesta. Artikkelissa mainitut keskiarvot perustuvat noin 330 tutkittuun näytteeseen.

Lisätietoa Ajankohtaista viljasadon laadusta 2024