Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Laadunmääritys viljakaupassa

Punahomeen toksiineita esiintyy tänä vuonna viljasadossa, mutta tilanne on ollut kauralla alkukauden näytteiden perusteella parempi kuin vuonna 2023, sen sijaan vehnällä ja ohralla on tavattu kohonneita pitoisuuksia viime vuosia enemmän. Esiintymät ovat paikallisia, painottuen alueille, missä oli kukinnan aikaan kosteaa ja tautipainetta ennestään vuoden 2023 jäljiltä.

VYR:n hometoksiiniseurannassa on selvitetty vuosittain hometoksiinien esiintyminen sadossa ja niiden paikallisuus. Seuranta ei ole tämän vuoden osalta vielä valmis näytteiden saapumisen ollessa vielä kesken. Kuitenkin tiedetään tällä kaudella esiintyneen korkeita DON pitoisuuksia, vaikka kesä oli suuressa osaa maata kuiva. Alkukasvukauden kuivuus voi kuitenkin lisätä punahomeen tartuntaa, ja toisaalta heinäkuu viljan kukinnan aikaan oli suuressa osassa maata sateinen, mikä suosii punahomeen tartuntaa kukintojen kautta.

Myös Ruokavirasto seuraa DON tilannetta vuosittaisessa laatuseurannassa. Avoin tieto  palveluun päivitetään jatkuvasti tietoa saapuneiden viljanäytteiden laadusta. Sekä VYR:n seuranta, että Ruokaviraston analyysit toimivat eräänlaisena referensseinä viljakaupan analyyseille, jotta voidaan varmistua siitä, että tulokset ovat samansuuntaisia. Ruokaviraston analyysit tehdään samanlaisilla pikatesteillä kuin viljakaupassa, VYR seuranta toteutetaan tarkoilla kromatografisilla mittauksilla.

Hometoksiinien raja-arvot

Hometoksiinien sallitut enimmäispitoisuudet tulevat EU lainsäädännöstä. Elintarvikkeiden tarkkaan määritelty tuoteturvallisuus suojaa kuluttajia sekä erityisesti kaikista herkimmässä asemassa olevia, kuten lapsia sekä aikuisia, joiden terveys on heikentynyt.

DON toksiinin enimmäispitoisuuden raja-arvot ovat elintarvikekauralla 1 750 ug/kg ja elintarvikekäyttöön menevällä ohralla, rukiilla sekä vehnällä 1 000 ug/kg (2023/915/EY). Rehuksi menevällä viljalle suositukset DON pitoisuuden osalta tarkentuvat parhaillaan EU:ssa.  Rehuja valmistavilla yrityksillä DON-raja-arvo on yleisesti ollut 6 000–8000 ug/kg. Muita seurattavia punahomesienien aiheuttamia toksiineja ovat T2 sekä HT2, joiden summapitoisuuden enimmäismäärät ovat: elintarvikekaura 1250 ug/kg, mallasohra 200 ug/kg, ohra 150 ug/kg ja muut viljat 50 ug/kg (2023/915/EY).

Laadun määritys viljakaupassa

Esinäyte kertoo viljan laadusta ennakkotietoa. Homeiden tuottamat DON toksiinit ovat kasvustossa ja sen seurauksena myös kuormassa tai viljaerässä usein pistemäisinä pesäkkeinä. Edustava esinäytteenotto on tärkeää viljan ennakkolaadun selvittämisessä.

Kuormanäyte määrittää todellisen laadun

Viljan vastaanoton yhteydessä viljalaboratoriossa varmistetaan paitsi viljaerän käyttölaatu myös sen kauppalaatu ja samalla saadaan hinnoittelussa tarvittavat analyysitulokset. Vastaanoton yhteydessä tehtävien määritysten tarkoituksena on ohjata oikeanlaatuinen vilja oikeaan kohteeseen eri tuotantolaitosten raaka-ainehankinnassa. Hometoksiinit esiintyvät usein kasvustoissa pistemäisesti, joten myös viljakuormassa tai -erässä toksiinit voivat esiintyä pistemäisesti. Uusintanäytteenotto ei poista hometoksiineja erästä. Lähellä maksimirajaa oleva tulos on riski ostajalle, sillä erässä voi olla korkeampi pitoisuus kuin mitä analyysi näyttää.

Tehtaille saapuvien vastaanotettavien erien hinnoitteluanalyysit tehdään joko suoraan kuormanäytteestä tai erillisestä hinnoittelunäytteestä. Kuormanäyte kertoo viljaerän vastaanottokelpoisuuden. Se otetaan useasta kohtaa saapunutta viljakuormaa. Rekkakuorman nupista ja perävaunusta otetaan kymmenkunta näytekairapistoa, joista kootaan varsinainen kuormanäytePienemmissä kuormissa otetaan pienempi määrä näytepistoja. Viljan toimittajalla tai hänen edustajallaan on oikeus seurata kuormanäytteen ottoa.  

Joissakin vastaanotoissa on käytössä erillinen hinnoittelunäyte. Tällöin näyte otetaan vastaanotettavasta viljavirrasta automaattisella näytteenottajalla. Vilja kipataan monttuun ja automaattinen näytteenottaja kerää säännöllisin väliajoin näytettä tasaisesti viljavirrasta, kun vilja virtaa sisään varastoon.

Otetusta kuorma- tai hinnoittelunäytteestä tehdään tarvittavat analyysit yleisesti hyväksytyillä ja käytössä olevilla menetelmillä. Analyyseihin käytettävät laboratoriovälineet ovat pitkälti kertakäyttöisiä. Uudestaan käytettävät välineet ja laitteet puhdistetaan jokaisen näyte-erän välissä. Ristikontaminaation riski on hyvin marginaalinen.

Laadunmääritystä tekevä henkilöstö on asiaansa perehtynyttä ja heidän ammattitaitoansa ylläpidetään jatkuvalla koulutuksella. Viljan vastaanoton laboratoriot ovat käyneet läpi auditoinnit (kuten EFISC GTP ja FSSC 22000) ja niiden toimintaa valvotaan omavalvonnan lisäksi ulkopuolisen tahon toimesta. Myös laadunmääritysvälineistön toimintaa kalibroidaan ja valvotaan.

Turun ammattikorkeakoulussa on tehty laboratoriotekniikan osastolla tutkimus Rida®QuickDON-pikatestin luetettavuudesta (Rauvola M. 2013. Deoksinivalenolin määritys viljasta semikvantitatiivisella pikatestillä), jonka lopputuloksena testin todettiin täyttävän Euroopan komission vaatimukset DON-toksiinin määritykselle prosessoimattomasta viljasta. Nykyisin käytössä on hometoksiinien mittaamiseen myös saman valmistajan Smart Box, jolla pystytään tutkimaan useampia toksiineja. Käytössä on hometoksiinien analysointiin myös muiden valmistajien, kuten Neogenin ja Romerin valmistamat pikatestit, jotka täyttävät lain vaatimukset.

Toimintamallit DON ylittävien erien suhteen

Toimintamalli elintarvikekäyttörajan ylittävien viljaerien kanssa perustuu hyviin kauppatapoihin, mutta käytännöt voivat vaihdella vastaanoton sijainnin mukaan. Tuote voidaan laittaa rehuviljasiiloon odottamaan eteenpäin lähettämistä tai se voidaan ottaa käyttöön yrityksen rehuteollisuudessa. Jos rehuviljalle ei ole käyttöä, erää ei oteta vastaan tai se ohjataan energiakäyttöön.

Tietoa punahomeen esiintymisen riskeistä ja ehkäisystä löytyy mm. näiden linkkien takaa:

Hyvä esipuhdistus vähentää viljasadon toksiiniriskiä

Arvioi punahomeen riski viljassa

Kunnostettu siemen ja viljelykierto pienentämään viljan punahomeriskiä

Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto: Viljan DON – hometoksiinitilanne (video)

Ladattavia PDF ohjeita:

Viljelytekniset toimenpiteet hometoksiiniriskin pienentämiseksi

Huomioi ja hallitse hometoksiiniriski kauran viljelyssä

PDF ohje edustavaan näytteenottoon sekä ohjevideo:

Edustava näyte −tärkein laadunmäärityksen vaihe

Näytteenotto omasta sadosta (video)