Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Tulossa runsas syysvilja-ala

Puinnit alkavat olla valmiit eteläisessä Suomessa. Viimeiset lohkot ovat vielä puimatta, mutta kauden viljasadosta alkaa olla käsitys. Sato oli loppujen lopuksi määrällisesti hyvä ja laatukin ok. Määrällisesti parhaiten onnistui kaura, mutta DON ylityksiä on tullut joissakin erissä.

DON pitoisuudet ovat kasvaneet ensimmäisten puintien jälkeen ja myös T2+HT2 pitoisuuksia on havaittu. Kauran lisäksi DON pitoisuuksia on mitattu vehnällä ja ohralla.

Rukiissa oli tällä kasvukaudella paljon torajyviä.

Hehtolitrapaino on ollut keskimäärin hyvä, mutta on myös kevyttä viljaa liikkeellä. Etenkin alueilla, joille on tullut vähän sateita, on sato jäänyt varsin kevyeksi.

Syysviljoja on kylvetty paljon puintien edettyä nopeasti. Kohtuullisen vähäiset sadepäivät alkusyksystä ovat pitäneet pellot kantavina, mikä on edesauttanut kylvöjä.

Artikkelin tiedot pohjautuvat VYR:n vuosittaiseen puintiseurantaan.

Mikä on puintiseuranta?

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysytään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutinen julkaistaan vyr.fi – sivustolla. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.

maakuntakohtaiset kommentit

Uudellamaalla kuivuus ja kuumuus verotti satoa. Laatu ja määrä vaihtelee paljon saadun sademäärän mukaan.

Varsinais-Suomessa kevätviljojen ja öljykasvien sato on pääosin keskimääräinen.  Loimaalla kaura ja kevätvehnät onnistuivat hyvin niin määrällisesti kuin laadullisestikin. Hehtolitrapainot jäivät maakuntatasolla odotetuista. Markkinatilanne tällä hetkellä on viljelijän näkökulmasta heikko. Syyskylvöjä tehdään suotuisissa olosuhteissa runsaasti.

Kymenlaaksossa puintikosteudet ovat olleet läpi puintikauden matalat. Laatu on ollut keskimääräistä, mutta jyväkoko pientä. Kaurasato on hyvä. Ohrasato keskimääräinen ja vehnäsato jäi heikoksi.

Pirkanmaalla aikaisissa lajikkeissa on ollut kevyitä hehtopainoja. Kaurasta ja herneestä on saatu hyviä satoja. Puintikausi ollut kuiva.

Satakunnassa kasvukausi oli hyvin erikoinen. Oli kuivaa, helteitä ja märkää. Don toksiinien arvot ovat kasvaneet puintien loppua kohti. Viljan hintanoteeraukset ovat viljelykustannuksiin verrattuna varsin heikolla tasolla. Viime päivien aikana eri puolilta maakuntaa on raportoitu runsaista kahukärpäsesiintymistä.

Etelä-Pohjanmaalla viljan painot olleet hyvin vaihtelevia ja alle 50 kiloista kauraa on tullut paljon. Ohrissa myös painot olleet välttäviä. Korkeita DON pitoisuuksia on mitattu jonkin verran. Keskisadot lähellä keskimääräisiä satotasoja, mutta matala paino tiputtavat sadon käyttökelpoisuutta. Syyskylvöjä tehdään keskimääräistä enemmän hyvän sään ja aikaisen sadonkorjuun vuoksi.

Pohjanmaalla kaurat ja monitahoiset ohrat ovat olleet kevyitä. Kaikissa kevätviljoissa tavallista vuotta enemmän DON pitoisuuksia. Syyskylvöjä on tehty, syysviljojen ala alueella voi hiukan kasvaa erinomaisten kylvösäiden siivittämänä. Ensimmäiset ruis kylvöt ovat orastuneet hyvin ja tasaisesti.

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla ohrasta on saatu hyvä sato. Kaurassa on paljon DON havaintoja, osa ylittää elintarvikekäyttövaatimukset. Alueella on myös hyvin onnistuneita vehniä, jotka ovat päässeet korkeisiin satotasoihin. Kasvukausi on ollut pääosin hyvä, mutta paikoitellen vettä on tullut paljon, mikä on kesän aikana haastanut mm. säilörehun korjuuta.

Keski-Suomessa vilja jäi kevyeksi. Ohrassa ja vehnässä on näkyvissä punahomeita. Kauran sato hyvä, mutta DON havaintoja on tehty ja osa hyvin korkeita. Kokonaissato on hyvä.  Syysvehnää kylvetään vielä, mutta ne tämän viikon jälkeen kylvöt loppunevat.

Etelä-Karjalassa määrä ja laatu oli kaudella hyvin vaihteleva. Jälkiversontaa on paljon, mikä on venyttänyt puinteja. Venyneet puinnit ovat alentaneet vehnän sakolukua. Kaura on kevyttä.

Pohjois- Karjalassa viljan laatu on ollut hyvä ja viljasato määrällisesti lähellä keskimääräistä. Syyskylvöjä tehty tavallista enemmän alueilla, joilla ei ole hanhia.

Pohjois-Savossa viljasadon määrä on ollut normaali ja laatu yleisellä tasolla hyvä. On ollut todella hyviä satoja ja sitten myös heikkoja. Erityisesti turvemailat on tullut hyviä satoja. Sadon laatu on ollut pääosin hyvä. Puintikosteus on ollut matala. Kuivuudesta kärsineillä alueilla on ollut kevyttä jyvää. Syyskylvöjä on tehty suotuisissa olosuhteissa, minkä ansioista orastumine ja kasvuunlähtö on ollut nopeaa. Syyskylvöjen määrä on normaalisti Pohjois-Savossa vähäinen. Sadon alhainen hinta harmittaa ja muuttaa vuoden 2025 viljelysuunnitelmia.

Karttaa tarkasteltaessa on otettava huomioon maakuntien sisäinen vaihtelu