Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Puinnit aikataulua edellä

Kylvöt ovat edenneet aikaisen aloituksen jälkeen nopeasti viimeisen kolmen viikon aikana. Maanantaina puituna oli jo selvästi yli puolet kaikista viljapelloista. Satonäkymät ovat Suomessa keskimäärin viime vuosia paremmat. Syysviljojen kylvöjä on tehty jo paljon aikaisten puintien ansiosta. Suurimmat laatuongelmat ovat olleet kevyet jyvät, joita on puitu kasvukaudella vähiten sateita saaneilta lohkoilta. Myös DON:n pitoisuuksia on mitattu sekä kauralla että ohralla.

Mikä on puintiseuranta

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysytään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutinen julkaistaan vyr.fi – sivustolla. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä. 

Karttaa ja maakuntakohtaisia kommentteja tarkastellessa on huomioitava myös alueiden sisäinen vaihtelu.

Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa tilanne viljasadon ja puintien suhteen on varsin samankaltainen. Viljakasvustot vaikuttivat silmämääräisesti paremmilta kuin millaista satoa pelloilta on puitu. Kaura on tämän kasvukauden onnistuja, kunhan laatu pysyy hyvänä. Jälkiversontaa on jonkin verran kaikilla viljoilla.

Syysmuokkaukset ovat sujuneet hyvin ja kylvettynä on ruista sekä syysöljykasveja.

Varsinais-Suomessa on ollut useita rikkakanahirssi esiintymiä. Uusi vaikea rikkakasvi leviää nopeasti ja kaivataan tietoa, miten se tulisi torjua ja leviäminen estää.

Kymenlaaksossa vaihtelut sadoissa ovat suuret alueittain. Ohra ja kaura vaikuttavat tähän mennessä hyviltä.

Kanta– ja Päijät-Hämeessä puituna on kaikkia viljalajeja. Puinnit ovat edenneet nopeasti tällä kaudella.

Pirkanmaalla sato-odotukset ovat vaihtelevat. Kesän sateet olivat hyvin paikallisia. Pellot, jotka saivat toukokuussa vettä, antavat erinomaisen sadon, kun taas pellot mitkä eivät saaneet vettä antavat heikomman sadon. Ensimmäiset puidut kaurat ovat olleet kevyitä.

Keski-Suomessa sato vaikuttaa keskimääräiseltä tai hyvältä. Erot ovat alueiden välillä suuria. Laatu on ollut viljoissa hyvä.

Etelä-Pohjanmaalla sato-odotukset ovat hyvin vaihtelevat. Kokonaisuudessaan sato tulee olemaan keskimääräinen. Sateiden osuminen kohdalle ratkaisi paljon sadon suhteen. Kaurassa ja ohrassa on ollut jonkin verran kevyttä viljaa.

Pohjanmaalla sato on määrällisesti lähellä keskimääräistä, mutta viljan on ollut kevyttä. Punahomeen aiheuttamia toksiineja on mitattu kaurasta ja ohrasta.

Keski– ja Pohjois-Pohjanmaalla satonäkymät ovat lähellä viime vuosien keskisatoa tai tästä hieman paremmat. Laatu on vaikuttanut hyvältä, mutta joissakin erissä on havaittu hometoksiineja.

Pohjois-Savossa viljan laatu ja määrä ovat olleet tähän mennessä hyvät. Jälkiversontaa on nähtävissä. Homeita on ollut joissakin viljaerissä. Myös kevyitä jyviä on alueilla, missä ei saatu tarpeeksi sateita kasvukauden alussa. Sadonkorjuu on edennyt vauhdilla ja on normaalia etuajassa.

Pohjois-Karjalassa sato-odotukset ovat kohtuulliset. Sadon määrässä on isoja vaihteluita, mutta sadetta saaneilla lohkoilla saadaan todella hyviäkin satoja. Kuivuus kurittanut kuitenkin yli puolia pelloista.

Etelä-Karjalassa viljasadon arvioidaan olevan keskimääräinen. Laadut ovat vaikuttaneet tähän mennessä olevan hyviä.