Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

EU kauratase-ennuste päivitetty

Strategien grains julkaisi päivitetyn kauratase-ennusteen kuluvalle markkinakaudelle 2024/25

EU:n alueen kauran tuotantoennuste pysyy 7,5 miljoonassa tonnissa.

Kauran loppuvarastoennuste on suurempi kuin aikaisemmissa kuluvan kauden ennusteissa. Tämä johtuu kauran rehukäyttöennusteen laskusta alueilla, joissa tuotantomäärät ovat olleet arvioitua pienempiä. Rehukäyttö ennustetaan kuitenkin olevan tällä kaudella enemmän kuin viimekaudella, jolloin tarjontaa oli vähemmän.

Kauran elintarvikekäyttö jatkaa kasvua, mutta käyttömäärät lisääntyvät vuositasolla maltillisesti.

Kauran vientiennustetta Puolasta ja Ruotsista Espanjaan laskettiin.

 Elokuun kauran tasearvion mukaan kauravarastot kasvavat EU tasolla 0,2 miljoonaa tonnia 1,4 miljoonaan tonniin.

Vientipotentiaali EU:n ulkopuolelle on paremman tarjonnan ansiosta.

EU markkinat

Heinäkuusta kauran markkinahinnat ovat olleet laskusuunnassa. Hampurin satamassa kaura on menettänyt hinnastaan lähes 10 €/tn, tiputtuaan jo useita kymppejä kevään hintatasosta. Sama trendi on näkyvissä Suomessa.  Kauran hintataso seuraa näin ollen muita viljamarkkinoita hintojen painuessa alas. Hintatasoon vaikuttaa myös viime kautta tasapainoisempi kauratase kysynnän ja tarjonnan suhteen.

Globaalit markkinat

Pohjois-Amerikassa kauran hinnat tippuivat heinäkuun 1. päivästä elokuun 8. päivään 32 $ (Minnesota).  Vaikka kauran satoarvioita on pienennetty Pohjois-Amerikassa hankalan heinäkuun seurauksena, on kauratasearvio silti tasapainoisempi kuin viime kaudella.

Kanadassa tuotanto elpyy katastrofaalisesta 2023 kesästä, mutta loppuvarastojen ennustetaan silti pysyvän kauden 2023/24 tasolla (StatCan). Kanadan tuotantoennuste tälle kaudelle on 3,3 miljoonaa tonnia (vrt. 2023 2,6 milj. tn)

Venäjän kaurantuotantoennuste on nostettu 3,5 miljoonaan tonniin. Australiassa ennustetaan ainakin yhtä hyvää satokautta kuin vuonna 2023.