Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Puintiseuranta 2024 starttailee syksyn sadonkorjuun alkaessa

Vilja-alan yhteistyöryhmän puintiseuranta on jälleen käynnissä. Puintiseuranta toteutetaan ympäri Suomen lähetettävin kyselyin kerran viikossa.

Kuminan, heinän siementen, herneen ja syysviljojen puinnit ovat meneillään. Myös aikaisempia ohria on aloiteltu puimaan eri puolilla Suomea.

Etelässä Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa on puituna jo kohtuullinen määrä syyviljaa aikaisempien kasvien kuten kuminan lisäksi. Kasvustot ovat kosteita jatkuvien sateiden takia, mikä venyttää puintien kunnollista alkamista. Kevätviljojen puintien arvioidaan alkavan todella vasta muutaman viikon päästä. Kevätviljojen sato-odotukset ovat hyvät. Syysviljat kärsivät kevään kuivuudesta, joten satotasojen arvioidaan jäävän keskimääräistä heikommiksi. Varsinais-Suomesta kerrotaan syysviljoissa olevan paljon jälkiversontaa. Vielä vilja ei ole lakoontunut, mutta kovat ukkoskuurot ovat riski reheville viljakasvustoille.

Satakunnassa ja Pirkanmaalla aivan ensimmäisiä puinteja on aloiteltu syysviljoilla. Satakunnan eteläkärjessä on puitu hieman ohraa.  Puintien arvioidaan lähtevän kunnolla liikkeelle kahden viikon sisällä. Poutasää edesauttaisi puintien käynnistymistä.

Hämeen seudulla syysviljojen satotaso on ollut pettymys. Poikkeuksena tästä on ruisvehnä, joka on yllättänyt positiivisesti. Seuraavalla poutajaksolla tullaan näkemään lisää puimureita pelloilla. Kevätviljojen puinnit alkanevat kahden viikon päästä.

Kymenlaaksossa puituna on jo syysviljoja. Alueelliset erot puintikypsyydessä ovat isot. Kuivemmilla alueilla tuleentuminen on ollut nopeampaa kuin kosteammilla alueilla. Kelit suosivat nyt kasvitauteja ja erilaisia homeita. Punahomeriski suuri, etenkin tiheissä kasvustoissa. Ukkoset saisivat pysyä poissa, jotta kasvustot eivät lakoutuisi ja punahomeriski kasvaisi lisää.

Keski-Suomessa on puitu kuminaa ja aloiteltu syysviljoja sekä aikaisia ohria. Viikon vaihteessa alkaa kevätviljojen puinti enenevissä määrin. Nyt tarvitaan pitkää poutaa.

Pohjanmaalla puituna on syysöljykasveja. Kevätviljojen puinnit alkanevat viikon päästä, viimeistään kahden viikon sisällä. Loppukesän aikana on saatu paljon sateita, ja pellot ovat märkiä. Pelkona on sateiden jatkuminen ja siitä seuraavat laatuongelmat.

Etelä-Pohjanmaalla viljojen puinnit vielä odottavat. Puituna on kuminaa ja muita aikaisia kasveja. Ruisvehnät päästään puimaan heti kun säät sallivat. Aikaisimpien kaurojen ja ohrienkaan puintiin ei kauaa mene.

Keski-Pohjanmaalla pääosin odotellaan vielä. Joitakin ohria on puitu. Viljat ovat tällä kaudella hyvän näköisiä ja satotasojen odotetaan olevan korkeat. Sateet ovat kuitenkin aiheuttaneet viljan lakoontumista alueittain.  Nähtävissä on myös kevään kuivuudesta seurannutta jälki-idäntää, mikä tulee hankaloittamaan puinteja sekä heikentää laatua.

Pohjois-Pohjanmaalla ei vielä ole aloiteltu puinteja. Arvioiden mukaan menee vielä parisen viikkoa ennen kuin puimurit alkavat liikkua enemmän pelloilla.

Pohjois-Savossa puintialat ovat vielä pieniä, mutta puituna on kuminaa. syysrypsiä ja siemenheiniä. Kasvustot näyttävät kohtuullisen hyviltä. Hyvin aikaisin ja viimeisimpänä kylvetyt pellot vaikuttavat parhaimmilta.

Etelä-Karjalassa puimaan on päästy syysvehnää ja kuminaa. Viime päivinä on satanut jatkuvasti, joten on hyvin kosteaa. Kaura on paikoin lakoontunut.

Mikä puintiseuranta?

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysytään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutinen julkaistaan vyr.fi – sivustolla. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä. .