Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

EU:n kauratase 2024/25 päivitetty

Strategie grains päivitti tulevan kauden kauran loppuvarastoja hieman (-0,1 milj. tn) alaspäin aikaisemmasta arviosta. Varastot kasvavat silti yhä kuluvan kauden varastoihin verrattuna. Varastoennusteen kasvua hillitsi tarkentunut loppuvarastoennuste 2023/24 kaudelta ja pienentynyt tuotantoennusteet tulevalle kaudelle.

2024/25 alkuvarastoennustetta pienennettiin Suomen osalta. Samoin suomen kauran elintarvikekäyttöennustetta nostettiin aikaisemmasta ennusteesta. Italian ja Ranskan tuotantoennusteita pienennettiin tulevalle kaudelle. Toisaalta tulevan kauden varastoja kasvattivat ennusteet Saksan alkukauden suurista kauravarastoista ja kasvanut tuontiennuste sekä Baltian maiden kasvanut varastoennuste. Varastojen ennustetaan kasvavan 2024/25 verrattuna kauteen 2023/24.

Kauraa viedään tuoreen ennusteen mukaan potentiaalisesti kasvavia määriä Norjaan. Toisaalta Norjan oma kauran tuotanto on kasvussa. EU:n kauranviennillä on mahdollisuuksia kasvaa Yhdysvaltoihin ja Sveitsiin, mutta uuden kauden kynnyksellä vientimäärät ovat vielä hyvin epävarmoja.

Toukokuun alusta EU:n kauran hintavaihtelu on ollut tasaista. Hampurissa kauran päivän hinnat palasivat maaliskuun tasolle pienen notkahduksen jälkeen. Hintojen painuminen oli seurausta positiivisista tuotantonäkymistä.

Kaura Pohjois-Amerikassa

Pohjois-Amerikassa kauran hinnat ovat vahvistuneet jyrkän laskun jälkeen (Minneapolis). Hinnoista suli 50 $ /tn toukokuun aikana.

Kauran kylvöt ovat meneillään Kanadassa, mutta ne ovat tavallisesta aikataulusta jäljessä. Asialla ei välttämättä ole merkitystä, mutta kylvöjen etenemistä on syytä pitää silmällä. Yhdysvalloissa kauran kylvöt ovat edenneet hyvin ja 66 % oraista on hyvästä erinomaisessa kunnossa (56 % samassa luokassa 2023).