Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Viljan kylvöt lähes valmiit

Viikonlopun sateet ovat helpottaneet kuivuneiden peltojen tilannetta, mutta paikoin ukkoskuurot ovat tuoneet liikaakin vettä. Arvioit satotasoista vaihtelevat.

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä. Aluekohtaisia kommentteja tarkasteltaessa on otettava huomioon maakuntien sisäinen vaihtelu.

Kylvöseuranta päättyy tähän artikkeliin vuoden 2024 osalta. Syksyllä käynnistyy puintiseuranta, mikä seuraa puintien etenemistä maakunnissa sadonkorjuu sesongin loppuun.

Uusimaa

Uudellamaalla pellot alkavat olla kylvettynä. Kylvämättä on enää riistalohkoja ja kuminaa. Orastuminen todella epätasaista. Nyt on tullut erittäin paikallisia sadekuuroja mutta vielä epävarmaa, miten ne alueet pelloista itävät, jotka ovat vielä paljaana. Kovat helteet ovat vanhentaneet kasvustoja ennenaikaisesti. Pensominen on jäänyt välistä kaikkialla, mikä tulee näkymään sadon määrässä vaikka sateet alkaisivatkin. Sato-odotus on enää keskimääräinen tai alle sen. Rikkaruiskutukset ovat tällä viikolla ajankohtaisia, mutta koska on paljon peltoja, jotka ovat itäneet epätasaisesti niin ruiskutusten ajoittaminen on haastavaa. Kevätitoiset rikkakasvit ovat myös itäneet epätasaisesti. Öljykasvien kirpparuiskutuksia on tehty.

Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomessa orastuminen on ollut pääosin tasaista, myöhäisimmät kylvökset epätasaisia. Rajut sadekuurot piiskanneet paikoin, paikoin ei ole satanut lainkaan. Sateet korjaavat tilannetta vielä, mutta kuivat alueet kärsivät yhä. Sadetta tuli maakunnassa viikonloppuna 0-80 mm, jopa 100 mm.

Syysviljojen rikkakasviruiskutuksia on tehty, kevätviljojen ruiskutukset ovat alkaneet. Kuminakoita on torjuttu, kun kumina kukkii jo. Nurmet ja syysviljat vanhenevat lämmön vuoksi ennenaikaisesti.

Satakunnassa

Satakunnassa saatiin sunnuntaina toivottuja sateita. Ukkosrintamassa sadekertymät vaihtelivat maakunnan sisällä hyvin paljon. Orastuminen viimeisissä kylvöissä hyvin epätasaista, mutta saatu sade tulee todennäköisesti tasaamaan kasvustoja.

Päijät-Häme

Päijät-Hämeessä härkäpavut vaikuttavat hyvin taimettuneilta, mutta osa viljoista on vielä orastumatta. Sää on ollut kuumaa. 2.6. tuli isoja rankkasateita, minkä seurauksena osapelloista on liettynyt ja veden varassa. Ruiskutuksia ei ole vielä aloitettu, mutta aloitellaan lähiaikoina.

Pirkanmaa

Pirkanmaalla viljat on saatu kylvettyä. Osa rypsistä on vielä kylvämättä samoin kuin viher- ja maisemapeltoja. Alueellisesti satanut hyvin viime viikon aikana, paikoin jopa liian runsaasti. Kuorettumista on ollut havaittavissa sateiden jälkeen joillain maalajeilla. Itäminen on parantunut, kun on saatu sateita. Syysviljoissa korrenkasvu pitkällä.

Kymenlaakso

Kymenlaaksossa oraat ovat epätasaiset. Vesikuuroja tullut satunnaisesti Kymenlaakson alueella jossain sopivasti, kun taas toisaalla hyvin vähän, yleisesti ottaen koko maakunta on kärsinyt kuivuudesta. Kylvämättä on enää riistapeltoja.

Keski-Suomi

Keski-Suomessa on viljoista lähinnä ohraa kylvämättä. Raju kuivuus haittasi monin paikoin viikonloppuun saakka. Nyt tuli sadetta mutta paikoin jopa lähes 50 mm ja pellot lainehtivat. Syysviljatkasvustot ovat harvoja, ja niissä on selvästi näkyvissä talvituhojen jälki sekä vaikea kevät. Kevätviljojen orastuminen ei ole ollut optimaalista. Kuivuuden seurauksena on tulossa jonkin verran jälki-idäntää. Hiesumailla tilanne on haastava.

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaa

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla viljoista kylvämättä on ohraa. Ensimmäisiä kasvun merkkejä on alkanut viime päivinä näkymään. Kylvökset ovat lähteneet yleisesti ottaen hyvin ja tasaisesti kasvuun. Saadut sateet ovat olleet hyvin paikallisia, vesimäärä vaihtelee paikan mukaan suurestikin. Saatu vesimäärä on helpottanut jonkin verran peltojen kuivuutta, mutta edelleen tarvitaan lisää vettä. Nurmet ovat kuitenkin hyvässä kasvussa ja oletettavasti säilörehua tehdään seuraavien parin viikon sisällä.

Etelä-Pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaalla alueellisia vaihteluja on todella paljon. Paikoin kuivuus vaivaa suuresti, koska pienelläkin alueella viikon sademäärä on vaihdellut 0 ja 65 mm välillä. Ukkoskuurot vaivasivat jonkin verran viettäviä maita siirrellen maa-aineksia. Kuivuus alkaa näkyä savimailla tämän viikon aikana, jos ei saada sopivasti vettä. Muut maalajit kestävät vielä 2 viikkoa. Mahdollisuudet hyvään keskisatoon vielä täysin olemassa. Ruiskutukset ovat alkaneet ja tahti kasvaa tällä viikolla.

Etelä-Karjala

Etelä-Karjalassa viljoista kylvämättä on viimeisiä ohralohkoja. Muuten kylvämättä riistapeltoja. Enimmäkseen orastuminen on ollut tasaista. Veden puute alkaa kohta vaivaamaan savipeltoja niillä alueilla joihin ukkoskuurot eivät ole osuneet.

Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalassa ensimmäiset kylvöt ovat orastuneet hyvin. Viimeisen viikon kylvöt odottelevat sateita. Pellot ovat silti hyvin kuivat koko maakunnassa ja lisää sateita kaivataan.

Pohjois-Savo

Pohjois-Savossa kylvämättä on öljykasveja ja joitakin viljalohkoja. Orastuminen on aikaisessa vaiheessa. Veden suhteen tilanne on haastava. Joillakin alueilla on saatu rajuja kuuroja, jotka ovat vahingoittaneet kasvustoja. Osalla alueista taas on liian kuivaa eikä sateita ole saatu. Ensimmäinen nurmisato jää heikoksi. Ruiskutukset ovat aluillaan.

Aluekohtaisia tietoja tarkasteltaessa on otettava huomioon maakuntien sisäinen vaihtelu.