Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Orastuminen vielä tasaista

Kylvöt alkavat olla etelässä jo pitkällä. Maan kosteus on riittänyt ensimmäisten kylvöjen tasaiseen orastumiseen, mutta nyt koko maassa kaivataan jo sateita.

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.

Uusimaa

Uudellamaalla kylvö ovat lähes valmiit. Jäljellä on enää pieniä aloja viljaa sekä viheraloja. Viime viikon aikana pouta, lämpö ja tuuli kuivattivat pintamaan. Karjaan seudulla kaura-ala vaikuttaisi kasvavan. Tällä hetkellä osa viljelijöistä odottaa sateita, ennen kuin kylvää kevätrypsiä tasaisen kasvuun lähdön takaamiseksi. Myös viimeksi kylvetyt viljat odottavat kovasti sateita, jotta orastuminen olisi tasaista. Ruis on lippulehtivaiheessa. Syysvilja ovat alkaneet kärsiä kuivuudesta.

Varsinais-Suomi

kylvämättä on lähinnä öljykasveista rypsi, kumina, ympäristönurmia ja joitakin viljalohkoja. Ensimmäiset kylvöt orastuivat alueella hitaasti, mutta nyt orastuminen nopeaa ja oraat suhteellisen tasaisia. Kylvösyvyyttä on lisätty kuivuuden jatkuessa ja maan kuivuessa. Rypsin kylvösyvyydestä itämiskosteus jo hävinnyt, joten odotetaan sade-ennusteita ennen kuin lähdetään kylvöille.

Huolis syysviljojen sadon menetyksistä on käymässä todeksi. Kuivuus on kurittanut syysviljoja ja nurmia jo pahasti, syysviljat alkavat haalistumaan. Rukiit ovat lippulehtivaiheessa. Kirppoja on havaittu oraissa. Kuivuuden vuoksi panosten määrää on alettu jo vähentämään kylvöjen edetessä

Kanta-Häme

Kanta-Hämeessä kylvöt ovat lähes valmiit. Kylvöalat ovat viljalajeittain suurin piirtein samoja kuin aikaisempina vuosina. Myös Kanta-Hämeessä rypsin kylvöt odottavat sateita. Viljojen orastuminen on ollut vielä kohtuullisen tasaista.

Päijät-Häme

Päijät-Hämeessä maan kosteus riittänee vielä viikon tai pari. Tämän jälkeen sateiden tarve alkaa olla kriittinen. Ensimmäiset kylvöt ovat alkaneet orastumaan ja orastuminen on ollut tasaista.

Pirkanmaa

Pirkanmaalla kylvettynä on eniten vehnää ja kauraa. Eniten kylvämättä on viljoista ohraa ja muista puitavista kasveista öljykasveja. Ympäristönurmia on alettu kylvämään. Ensimmäiset oraat ovat tasaisia kuivuudesta huolimatta. Maat ovat kuivia ja kovia. Lannoiterakeet eivät ole liuenneet kuivuuden seurauksena, mikä näkyy syysviljojen vaalentumisena.

Kymenlaakso

Kymenlaaksossa kuivuus kiusaa kylvöksiä. Kuivuus vaikuttaa kevätviljojen orastumiseen ja heinän kasvuun. Kylvettynä on herne ja vehnät, jonkin verran kauraa ja ohraa. Osa herneistä meni hanhien suihin. Kevätöljykasvit odottavat vielä lisäkosteutta.

Keski-Suomi

Keski-Suomessa on kaivettu jyrät esiin, jotta pellot eivät kuivuisi liian nopeasti. Kylvöt alkoivat vasta viime viikolla ja ovat edenneet nopeasti. Jotakin oraspeltoja näkyvissä, mutta vielä vähän. Eniten on kylvetty aikaista ohraa ja kauraa. Kylvösyvyyttä on säädetty tavallista syvemmälle, jotta siemenet saavat paremmin kosteutta.

Pohjanmaa

Pohjanmaalla ollaan kylvöjen kanssa loppusuoralla. Ensimmäisen kylvöviikon aikana kylvetyt viljat ovat orastuneet. Yleisesti orastuminen on ollut tasaista. Koko toukokuun ollut kylvösäiden suhteen hyvä. Peltoja päästiin muokkaamaan aikaisin myös kosteimmissa paikossa. Maa on ollut pinnasta kuivaa mutta alla on ollut vielä kosteutta. Nyt aletaan kaivata sadetta.

Keski-Pohjanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa

Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa kylvettynä on eniten kauraa ja ohraa. Nurmien lannoitukset on saatu lähes valmiiksi ja kylvöt ovat hyvässä alussa. Sää on muuttumassa kylmemmäksi ja maan liiallinen kuivuminen on huolenaiheena.

Etelä-Pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaalla vehnä alkaa olla kylvetty. Myös ohraa ja kauraa on saatu hyvin kylvettyä. Rypsi on kylvämättä. Ensimmäiset kylvökset ovat tulleet kohtuullisen nopeasti ja tasaisesti pintaan.

Etelä-Karjala

Etelä-Karjalassa maassa on ollut kosteutta yllättävän hyvin. Routa on murustanut savet helposti muokkautuviksi. Sateita aletaan kaipailla. Eniten kylvettynä on kauraa.

Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalassa eniten on päästy kylvämään maakunnan eteläosissa. Viljojen kylvöt ovat jo pitkällä maakunnan eteläosassa. Kylvöt alkoivat toukokuun puolessa välissä, minkä jälkeen on ollut täysi tohina pelloilla. Pellot kuivuu vauhdilla, mutta kosteutta riittää vielä orastumiseen.

Pohjois-Savo

Pohjois-Savossa kevät on edennyt vauhdilla. Kylvettynä on ohraa, kauraa, vehnää, hernettä ja rypsiä. Eniten kylvämättä on pinta-alallisesti ohraa ja kauraa. Kevätkosteus on riittänyt ensimmäisille kylvöksille, jotka ovat orastuneet hyvin.

Kevätkynnöt ovat olleet haastavia näissä olosuhteissa, koska kosteutta tasaavaa sadetta ei ole saatu. Pintaan kylvettävien piensiementen itämisessä näissä oloissa voi olla haasteita. Vesistöjen pinnat ovat edelleen hyvin korkealla, joka haittaa osan ranta-alueiden viljelyä. Tehdyt kylvöt kaipaisivat nyt kohtuullista sadetta, mutta sitä ei ole nyt ennusteiden mukaan luvassa kahteen viikkoon.

Taulukkoa tarkasteltaessa on huomioon otettava maakunnan sisäinen vaihtelu.

Taulukkoa tarkasteltaessa on huomioon otettava maakunnan sisäinen vaihtelu.