Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Kevät etenee vauhdilla

Lämpöaalto on sysännyt etelässä ja lännessä peltotyöt kovalla vauhdilla liikkeelle. Syysviljojen typenpuutteesta aletaan olla huolissaan, sillä lannoiterakeet eivät ole liuenneet kuivassa säässä.

Uudellamaalla kevät otti aimo harppauksen eteenpäin äitienpäiväviikonloppuna. Peltoja on päästy muokkaamaan ja kylvämään hyvissä keleissä. Maa on ollut varsin kovaa, mutta saatu muokattua. Kylvetty on kevätviljoja, palkokasveja ja kevätrapsia. Poutasäät ovat edesauttaneet kylvöjen etenemistä, mutta hiljakseen aletaan kaipaamaan sadetta peltojen kosteuden tasaamiseksi ja tasaisen orastumisen varmistamiseksi.

Varsinais-Suomessa maa on muokkaantunut hyvin liettymisestä huolimatta. Maakunnassa maa on alueellisesti kuivunut liiaksi ja taas toisaalla on todella märkää. Kolea sää on hidastanut maan kuivumista sekä syysviljojen ja nurmien kasvua. Viime päivien lämmin sää polkaisi kylvöt vauhdilla eteenpäin. Nyt toivotaan sateita, jotta syysviljoille annettu lannoitus liukenisi maahan viljojen saataville. Ennen lumisateita lannoitetut syysviljat kasvavat hyvin, mutta myöhemmin lannoitetut kärsivät ravinteiden puutteesta ja kuivuudesta. Syysöljykasvit ovat kärsineet pahoja talvivaurioita.

Satakunnassa kylvöt ovat edenneet hitaasti. Tällä viikolla kylvösään ennustetaan olevan hyvä ja peltotyöt pääsevät paremmin vauhtiin. Pellot ovat kuivuneet epätasaisesti ja vielä on ollut yöpakkasia.

Kanta- ja Päijät-Hämeessä pellot ovat kuivuneet hyvin, mutta vesistöjen läheisyydessä pellot ovat vielä hyvin märkiä. Sateita toivotaan jo.

Pirkanmaalla maat ovat kuivuneet hyvin viileästä keväästä huolimatta. Syksyllä muokatut lohkot alkavat olla jo liian kuivia. Runsasolkisilla pelloilla maa on pitänyt hyvin kosteutta. Kylvettynä on herne ja jonkin verran kevätviljoja.

Myös Kymenlaaksossa on alettu olla huolissaan syysviljojen typenpuutteesta. Lannoiterakeet eivät ole sulaneet maassa, kun on ollut hyvin kuivaa. Lannoitusikkunan jälkeen ei ole satanut pariin viikkoon. Kylmä kevät hidasti peltojen kuivumista, mutta alkukevään sateet tasasivat kuivumista.

Keski-Suomessa kylvöt ovat vauhdissa peltojen kuivuttua nopeasti. Kylvettynä on kauraa ja kevätvehnää.

Pohjanmaalla on tehty havaintoja kauran pinta-alan kasvusta. Härkäpapu ja herne alkavat olla kokonaan kylvettynä. Kauran ja vehnien kylvö menossa hyvää vauhtia, ohran kylvöjä aloiteltu. Ensimmäiset kylvöt kaipaisivat jo sadetta.

Keski-Pohjanmaalla pellot kuivuneet kohtuullisen tasaisesti, muokkaustyöt ja lietteenlevitys päästy aloittamaan suurella osalla alueista. Myös nurmien lannoitukset suurelta osin aloitettu. Talvehtineiden syyskasvien lannoitukset hyvin vaiheessa tai kokonaan aloittamatta. Kylvöt ovat hyvin alussa tai aloittamatta.

Pohjois-Pohjanmaalla kevät on arvion mukaan noin viikon tavallista myöhäisempi. Lunta on vielä paikoin peltojen reunoissa. Kyntöjä aloiteltu ensimmäisillä lohkoilla.

Etelä-Pohjanmaalla tällä viikolla tulee tapahtumaan pelloilla paljon. Kylvettynä on vehnää, ohraa ja kauraa. Osa pelloista on vieläkin todella märkiä, kun taas osa pölisee.

Pohjois-Karjalassa on aloiteltu ensimmäisiä muokkauksia ja kylvöihin päästään näillä näkyminen loppuviikosta. Lietteen levitystä on tehty nurmille ja aloiteltu mulloksille.

Pohjois-Savossa ollaan kylvöjen suhteen hyvin alussa. Ilmat ovat lämminneet ja on saatu hieman sadettakin. Lannanajot, kevätkynnöt ja ensimmäiset muokkaukset käynnissä. Pellot kuivuneet hyvin siellä missä vesien pinnat eivät ole korkealla. Vesistöjen varsilla on haasteita, koska vedet ovat tulvakorkeudessa. Sääennuste näyttää hyvältä ja kevättyöt etenevät jos ennuste pitää. Syysviljojen talvehtiminen vaikuttaa varsin heikolta.

13 5 kylvettynä
Kylvettynä 13.5.

Lähde: VYR-kylvöseurannan asiantuntijaraati. Tietoja tarkasteltaessa on huomioitava alueiden sisäinen vaihtelu.

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.