Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Kylvöt aivan alussa

Viileä kevät on hidastanut maan kuivumista ja lämpenemistä. Arvioiden mukaan, kylvöt alkavat kunnolla noin viikon päästä.

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.

Uusimaa

Talvi oli runsasluminen ja takatalvia koettiin useita. Vapun tienoilla aurinko ja nousseet lämpötilat saivat ensimmäiset traktorit pelloille. Talvehtineita kasvustoja on lannoitettu ja joitakin syksyllä kynnettyjä / muokattuja peltoja tasausäestelty.

Aivan ensimmäisiä kylvöjä on päästy tekemään lämpimimmillä alueilla. Osa kevätkyntäjistä on päässyt ajoissa liikkeelle. Sänkipellot ja syyskynnetyt lohkot ovat suurelta osalta vielä koskematta. Savimaiden pinta on osin liettynyt.

Syysviljojen näkymät ovat positiiviset. Ruis ja vehnä ovat talvehtineet hyvin. Märkänä syksynä ei moni saanut kylvettyä aikeiden mukaista alaa ja lisäksi märkä syksy ja keväällä sahannut sulamis-lumitilanne heikensivät oraita.

Vaihtelu lohkojen kylvökuntoon kuivumisessa hyvin suurta. Ensimmäiset ovat jo kylvöjä aloittaneet, mutta varmasti paremmin kylvöt käynnistyvät, kunhan loppuviikoksi luvatut sateet (jopa mahdolliset lumisateet) ovat väistyneet ja maat hieman lämpenevät. Kosteutta pelloissa pitäisi olla nyt hyvin tallessa.

Varsinais-Suomi

Kevättöitä on aloitettu runsas viikko sankan lumisateen jälkeen. Huhtikuun lopulla oli jopa 20 cm lunta. Vapun lähestyessä sää lämpeni selvästi ja pellot alkoivat kuivumaan. Maa on tosin vieläkin kylmä. Syksyllä muokatun pellon pinta paikoin kivikovaa mutta muokkautuu kuitenkin hyvin. Maa kuivuu epätasaisesti, märkiä alueita epätavallisissa paikoissa. Kuivuminen paikoin nopeaa, koska maa liettynyt ja halkeamista maa kuivuu syvälle äkkiäkin.


Varsinais-Suomessa kylvöt alussa, kylväjiä ilmestyy lisää tällä viikolla jo useimmille peltoaukeille.

Rukiit talvehtineet hyvin, jopa 90 % kylvöistä onnistunut.

Syysvehnät talvehtineet yllättävän hyvin paksusta jääpeitteestä huolimatta, 60 – 90 %. Myöhäiset märkään maahan tehdyt kylvöt eivät onnistuneet

Kymenlaakso

Pellot ovat yllättävän kuivia mutta kylmiä. Odotellaan vielä lämpimimpiä säitä.

Kanta-Häme ja Pirkanmaa

Peltojen muokkauksia tehty laajasti ja myös kylvöt aloitettu viime viikonloppuna. Pellot ovat kuivuneet hyvin tuulisina päivinä, kun lumet sulivat. Kylvöjä tehdään jo, mutta kylmyys hidastaa etenemistä. Paljon on muokkauksia kesken. Vielä ei ole kiire. Odotettavissa  on, että ensi viikolla kylvöt käynnistyvät vasta kunnolla.

Syysviljat ovat talvehtineet pääosin hyvin. Pirkanmaalla syysvehnä on talvehtinut paremmin kuin ruis.

Päijät-Häme

Kylvöt alkavat tällä viikolla. Ensimmäiset ovat jo aloittaneet.

Keski-Pohjanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa

Kevään eteneminen erittäin vaihtelevaa alueella. Paikoitellen pellot erittäin märkiä, tulvivilla alueilla osittain vielä vesi pellolla. Perhonjokilaaksossa pellot kuivuvat kohtuullisen tasaisesti. Paikoitellen vielä myös routaa maassa, mutta ei arvioiden mukaan kuitenkaan kovin paljon. Osalle pelloista päästy levittämään lietettä ja muokkaamaan. Kylvöjä aloitettu yksittäisillä alueilla, mutta suurelta osin kylvöt aloittamatta ja arvio on, että aloitus menee toukokuun puolen välin paikkeille.

Pohjois-Pohjanmaalla on vielä hyvin märkää ja odotellaan lämpöjä.

Pohjanmaa

Vaasan seudulla kevätkylvöt on aloittanut. Eniten kylvettynä on herneitä ja sokerijuurikasta.
Muualla Pohjanmaan maakunnassa kylvövalmistelut ovat alkaneet kyntämisellä, lannan levityksellä ja äestyksellä

Pellot kuivuneet nopeasti viimeisen viikon aikana. Kylvöt alkoivat melko normaalina ajankohtana. Routaakaan ei juuri ollut, joten pellot ovat olleet pitkään sulana.

Ensi viikolla alkaa kevätkylvö yleisemmin. Maa on vielä kylmä.

Etelä-Karjala

Pellot vapautuivat lumesta jo kolme viikkoa sitten. Jopa 20 cm takatalven lumisade katosi auringon lämmössä parissa päivässä. Routaa ei ole ollut helmikuun jälkeen paksun lumipeitteen alla.


Ensimmäiset äestraktorit nähty kivennäismailla. Kylmyys jarruttaa kevättöitä. Ilman sateita pelloille päästään viikon sisällä.

Syysvehnät talvehtineet kohtuullisesti.

Pohjois-Karjala

Lumet on pääosin sulaneet, mutta pellot edelleen märkiä. Ensimmäisiä lietteitä on päästy levittämään kuiville kohdille. Pellot vaativat kuivuakseen noin viikon. Arvion mukaan kylvöt alkavat toukokuun puolivälissä.

Ruiskasvustot ovat heikkoja. Ne kärsivät viime syksyn märkyydestä.

Keski-Suomi

Kevät edennyt hitaasti eikä juuri päästy aloittamaan mitään kevään peltotöitä.

Maat ovat hyvin märkiä, pellot valtaosin sängellä. Muokkauksia, lähinnä kyntöjä, on aloiteltu. Syysviljat lannoitettu viime viikolla, eli viikon normaalia myöhemmin.

Sääennusteet lupaavat vielä ensi viikollekin kylmän sään jatkuvan, joten pellot eivät kuivu nopeasti.

Etelä-Savo

Pellot olleet märkiä ja sää kylmää vielä lähipäivinä. Varhaisperunaa on istutettu, mutta muutoin kylvöt ovat vasta alkamassa ensi viikolla, mikäli sääennuste toteutuu. Sateet ja kylmyys hidastaa pelloille pääsyä.

Pohjois-Savo

Kevät on edennyt hitaasti. Lumi on lähtenyt pelloilta myöhään ja uuttakin lunta on satanut. Kylmä sää hidastaa kasvuun lähtöä ainakin tämän viikon. Myös vesistöjen vedenpinnat ovat korkealla. Kevätkyntöjä on päästy aloittamaan ja lannanlevitystä kuivemmilla lohkoilla. Kylvöjä ei ole päästy vielä aloittamaan.

Syysruisvehnät eivät onnistuneet. Syysvehnän ensimmäiset havainnot kertovat onnistumisista.