Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Kylvöalaennuste 2024

VYR teetti analyytikkatalo Kantarilla kyselytutkimuksen kylvöaikomuksista vuodelle 2024, tilan toimintamalleista kannattavuuden parantamiseksi sekä tilan oman siemenen käyttötoimista. Kyselyyn vastasi reilut 1000 tilaa ja virhemarginaali on +/- 3,1 -yksikköä. Vastaajanäyte on tulosten analysointivaiheessa painotettu kuvaamaan Suomen maatilarakennetta tukialueen, tilojen peltoalan sekä tuotantosuunnan mukaan. Painotusmatriisina on käytetty vuoden 2023 tukihaun tietoja.

Tähän uutiseen on koottu se tällä hetkellä ajankohtaisin, eli vuoden 2024 kylvöalaennuste. Kaikkiin Kantarin kyselyn eri aihealueiden tuloksiin pääsee tutustumaan tekstin lopussa olevasta linkistä.

Tutkimuksen mukaan viime vuoteen verrattuna ohra-ala pienenee 3 %, mallasohra-ala 8, kevätvehnäala 7 %, syysvehnäala 14 %, ruis 27 % ja härkäpapu 12 %. Ala kasvaa sen sijaan kauralla 4 %, kuminalla 15 %, kevätrapsilla 16 % ja kevätrypsillä 38 %.

Kun tarkastellaan alueittain pinta-alaennustetta, ohra-ala pienenee ennusteen mukaan kaikilla alueilla. Prosentuaalisesti suurin pinta-alan pienentyminen tapahtuu Pohjois-Suomessa (-7 % vrt. 2023). Länsi-Suomessa pinta-alan muutos on ennusteen mukaan hyvin vähäinen, alle prosentin.

Mallasohra-alan pienentyminen painottuu prosentuaalisesti Pohjanmaalle ja Itä-Suomeen, mutta Länsi-Suomessa alan menetys on selkeä. Länsi-Suomessa mallasohra-alan ennustetaan pienentyvän yli 3 000 ha.

Kaura-ala kasvaa ennusten mukaan Pohjois-Suomessa, Itä-Suomessa ja Länsi-Suomessa.  Itä-Suomessa kasvua ennustetaan 14 % viime vuoteen verrattuna. Etelä-Suomessa alan ennustetaan pienenevän noin 1 000 ha ja Pohjanmaalla hieman alle 2 000 ha.

Elintarvikekauraa aiotaan kylvää kaikilla alueilla enemmän kuin vuonna 2023. Rehukauraksi kylvetään suoraan vähemmän kuin 2023 etenkin Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Kevätvehnää aiotaan ennusteen mukaan kylvää vähemmän kuin vuoden 2023 keväällä kaikilla alueilla.

Kylvöennuste viljalajeittain