Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Kylvöt venyneet pitkälle syksyyn

Syksy on ollut hyvin vaihteleva eri puolilla Eurooppaa. Pohjoisessa ja lännessä oli hyvin märkää kun taas idässä kärsitty kuivuudesta.

Syksy oli hyvin vaihteleva eri puolilla Eurooppaa. Pohjoisessa ja lännessä oli hyvin märkää kun taas idässä kärsitty kuivuudesta.

EU:n syyskylvöt venyvät myöhään poikkeuksellisen märän syksyn seurauksena laajalti Euroopassa. Märkyys haittasi selvästi myös kylvösten alun kasvua ja kehitystä. Runsaasta kosteudesta on ollut syyskylvöksille myös hyötyä, kunhan se ei ole ollut liiallista.

Kriittinen tilanne on märkyyden suhteen mm. Länsi-Ranskassa, missä marraskuun alkupuoliskolla alle puolet syysviljojen kylvöistä oltiin saatu valmiiksi. Jatkuva märkyys on aiheuttanut päänvaivaa myös mm. Pohjois-Saksassa, Benelux-maissa ja Länsi-Puolassa.

Samaan aikaan kun pohjoisessa ja lännessä on saatu runsaasti sateita, on idässä ollut kuivaa. Jatkuva kuivuus viivästytti syyskylvöjä mm. Romaniassa ja Bulgariassa. Itäminen on ollut samoilla alueilla heikkoa maan ollessa liian kuiva. Näillä alueilla pellot ovat olleet niin märkiä, ettei koneilla ole ollut niille asiaa.

Rapsin kylvöt saatiin päätökseen suotuisissa olosuhteissa sen päätuotantoalueilla.

Baltiassa ja Skandinaviassa syyskylvöt saatiin lokakuun loppuun mennessä valmiiksi. Olosuhteet olivat kohtuulliset, mutta todennäköisesti keväällä joudutaan tekemään uusintakylvöjä veden kerääntyessä paikallisesti pelloille.

Lähde: JRC MARS Bulletin Crop monitoringin Europe Marraskuu 2023