Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Viljelyalat lajikkeittain vuodelta 2023

Samat lajikkeet kuin vuonna 2022 pitivät pintansa suosituimpien lajikkeiden joukossa.

Tieto perustuu viljelijöiden tukihakemuksissa ilmoittamiin tietoihin viljelykasvien lajikkeista. Tilaston on koonnut Ruokavirasto.

Samoin kuin vuonna 2022 suosituimpia syysvehnälajikkeita olivat Ceylon, Skagen ja SW Magnifik.  Yhdessä nämä kolme suosituinta lajiketta kattoivat vuonna 2023 kylvetystä syysvehnästä 70 %.

Kevätvehnästä suosituimmat lajikkeet olivat Helmi, KWS Mistral ja Quarna. Top 3 lajikkeiden järjestys on hieman muuttunut viime vuodesta, mutta ne ovat pysyneet suosituimpina kattaen 33 % vuonna 2023 kylvetystä kevätvehnäalasta.

Syysrukiista suosituimpia lajikkeita olivat Reetta, Dankowskie Agat ja KWS Tayo. Samat kolme lajiketta olivat suosituimmat myös viime vuonna. Yhdessä nämä lajikkeet kattoivat 58 % kylvetystä syysruisalasta.

Rehuohraksi ilmoitetusta ohrasta ylivoimaisesti suosituin lajike oli Arild. Toiseksi suosituin lajike oli Vertti ja kolmanneksi suosituin Brage. Feedway erottui myös seuraavaksi suosituimpana, mutta 5.-12. suosituimpien lajikkeiden välillä erot pinta-aloissa alkoivat jo jäädä pieniksi. Kolme suosituinta lajiketta kattoivat neljänneksen rehuohraksi ilmoitetusta pinta-alasta.

Mallasohrista RGT Planet ja Vanille olivat selvästi suosituimmat lajikkeet. Vanillen ja RGT Planetin suosion ero on kaventunut viime vuodesta. Suosituimmat kaksi lajiketta kattavat yhä yhdessä yli 60 % mallasohra-alasta.

Kauran suosituimmat lajikkeet olivat samat kuin viime vuonna: Niklas, Avenue ja Matty. Niklas pitää ylivoimaisena suosituimman lajikkeen paikkaa kattaen yksin 22 % kaura-alasta. Viljelyssä oli 74 kauralajiketta vuonna 2023.

Ruokaherneistä suosituimmat olivat Matilda, Ingrid ja Astronaute. Samat kolme lajiketta olivat suosituimmat myös vuonna 2022. Rehuherneistä suosituimmat lajikkeet olivat Astronaute, Ingrid ja Eso. Eso nousi uudeksi lajikkeeksi top3 suosituimpiin syrjäyttäen Bagoon.

Härkäpavuista suosituimmat lajikkeet olivat Kontu, Louhi ja Vire. Vire syrjäytti Sampon viime vuoden top3 lajikkeista.

Öljykasveista kevät- ja syysrypsilajikkeiden suosio pysyi lajikkeiden välillä samana kuin vuotta aikaisemmin. Kevätrypseistä suosituimpia olivat Synthia, Synneva ja Aurea CL. Syysrypsin ala oli hyvin pieni, mutta Legato erottui suosituimpana lajikkeena.

Kevätrapsilajikkeista suosituimmaksi nousi uusi tulokas Laima. Muita suosittuja lajikkeita olivat Proximo ja DK 7130 CL, jotka olivat myös vuonna 2022 suosituimpien lajikkeiden joukossa. Syysrapsilajikkeista suosituimmaksi nousi PX128 kattaen kylvetystä alasta 44 %. Muita suosituimpia lajikkeita olivat Pioneer Maximus ja SY Florian.

Lajikkeita oli viljelyssä paljon. Etenkin kauran ja ohran lajikekirjo on hyvin laaja, vaikka suosituimmat viisi lajiketta selvästi kattavat jo leijonan osan kylvetystä pinta-alasta.

Tarkemmin tietoa kylvetyistä lajikkeista ja niiden pinta-aloista: Viljelyalat lajikkeittain