Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Tuomikirvaennuste 2024 näytepyyntö

Nyt on aika varautua ensi kesään ja selvittää kotimaisen tuomikirvakannan runsaus keräämällä näytteet vuosittaista tuomikirvaennustetta varten.

Kesällä 2023 tuomikirvoja esiintyi talvimunaennusteen mukaisesti vain paikoin ja kirvamäärät jäivät yllättävän vähäisiksi, kun merkittäviä kaukokulkeumiakaan ei viljojen oras- ja versomisaikaan tullut.

Nyt on kuitenkin taas jo aika varautua ensi kesään ja selvittää kotimaisen tuomikirvakannan runsaus eli kerätä näytteet vuosittaista tuomikirvaennustetta varten. Ennuste perustuu tuomikirvojen talvimunien laskentaan ja sitä varten tarvitsemme näytteitä tuomen silmuista ympäri Suomea. Mitä enemmän näytepisteitä on, sitä kattavampi ja luotettavampi ennuste kotimaisen tuomikirvakannan suuruudesta vuodelle 2024 olisi luvassa.

Alla olevasta kartasta näkyy viimevuotisten näytteiden kattavuus.

Näytteitä toivotaan vanhojen näytepaikkojen lisäksi erityisesti katvealueilta. Tällä kertaa toivomme myös tarkempaa tietoa näytepuiden sijainnista (koordinaatit). 

Näytteet toimitetaan osoitteeseen:

Erja Huusela, Luonnonvarakeskus (Luke), Planta/Tietotie 4, 31600 Jokioinen (puhelinnumero paketti-ilmoitusta varten: 040 1498 332)

Tuomenoksat tulisi kerätä loka-marraskuussa. Alta löytyy tarkempi näytteenotto-ohje. Tuomenoksat kootaan vähintään kolmesta, mielellään viidestä pellon läheisyydessä kasvavasta tuomesta. Kunkin puun oksaniput sidotaan erillisiksi nipuiksi. Noin 50 cm:n mittaisia oksia tarvitaan kustakin tuomesta 20-30 kappaletta. Näytteet kerätään puun joka puolelta normaalilta ulottumakorkeudelta. Varmistattehan ennen näytteenottoa, että oksat ovat tuoreita ja että puu varmasti on tuomi (ks. näytteenotto-ohjeet). Jokaisesta näytteestä pitäisi löytyä vähintään 100 elävää silmua.

Alla myös talvimunien laskentaohje ja -lomake siltä varalta, että haluatte laskea talvimunat itse. Omatoimisen laskennan tulokset lähetetään samaan osoitteeseen kuin näytteetkin. Ohjetta on ehdottomasti noudatettava ja munat laskettava aina sadasta silmusta puuta kohti. Itse laskettaessa on myös aina ilmoitettava, montako silmua on kaiken kaikkiaan tarkastettu ja onko tuloksessa jo huomioitu todennäköinen elossasäilyvyysprosentti. Näytteitä ja talvimunien laskentatietoja voi lähettää useammastakin paikasta, kunhan niihin on merkitty selkeästi näytteenottopaikat.

Kaikille oksia lähettäneille lähetetään omien näytteiden laskentatulokset ja uusi tuomikirvaennuste heti niiden valmistuttua tammikuussa 2024. Liitä siis näytteiden mukaan tieto näytteenottopaikasta (paikkakunta ja gps-koordinaatit) sekä yhteystiedot (sähköpostiosoite).