Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

Strategie grains: tiukka kauratase 2023/24

Kauran tuotantoennuste EU + UK tippui selvästi viime kaudesta jääden tällä satokaudella 6,7 miljoonaan tonniin. Pääsyy tähän on pienentynyt kaura-ala: 2,18 milj. ha 2022 -> 2,52 milj. ha 2023. Samalla keskisadot tippuivat keskimääräisistä jääden 3,07 tn/ha.

Kauran elintarvikekäyttö jatkaa ennusteen mukaan kasvua. Etenkin kasvanut kaurajuomien käyttö on kasvattanut käyttöennustetta. Kauden 2023/24 ennuste on 1,09 milj. tn.

Kauran rehukäyttöennuste tälle kaudelle on viime vuotta selvästi pienempi (-1,1 milj. tn). Kauden 2023/24 ennuste on 4,5 milj. tn.

Kauraa viedään EU:n ulkopuolelle arvion mukaan erittäin vähän kuten myös viime kaudella (ennuste 100 ktn). EU maat saattavat jäädä tällä kaudella kokonaan pois Pohjois-Amerikan markkinoilta.  Sisämarkkinoilla kauraa liikkuu EU maiden välillä 1,3 milj. tonnia. Puola ja Suomi ovat markkinoilla vahvasti mukana. Suomesta ja Puolasta arvioidaan vietävän merkittäviä määriä Saksan ja Hollannin tarpeisiin.

Loppuvarastojen arvioidaan pienentyvän kauden alusta selvästi pienen tuotantomäärän seurauksena. Vaikka rehukäyttöennuste jää selvästi viime vuodesta, ei se täysin pysty tasoittamaan loppuvarastojen pienentymistä. Kauran tase-ennuste 2023/24 kaudelle on tiukka.

EU:ssa kauran hinnat ovat kuukaudessa vahvistuneet. Hampurissa hinnat olivat 20.10. 310 €/tn verrattuna kuukautta aikaisempaan 285 €/tn.  Myös Suomessa kauran hinta on kuukauden aikana noussut (Vaasa) n. 20 €/tn.  Pohjois-Amerikassa sen sijaan hinnat ovat olleet laskusuunnassa viimeisen kuukauden aikana. Kanadassa tuotanto tippui rajusti mikä tulee näkymään Pohjois-Amerikan kauran rehukäytössä. Pohjois-Amerikan kauratase on hyvin tiukka tällä kaudella.

Lähde: Strategie grains