Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

VYR puintiseuranta 2/2023

Vilja-alan yhteistyöryhmän puintiseuranta on jälleen käynnissä.
Puintiseuranta toteutetaan ympäri Suomen lähetettävin kyselyin kerran viikossa, 14.8. – 11.9.2023.

Puinnit ovat käynnistyneet laajasti koko maassa, vastausten perusteella kiireisin ajankohta on pian käsillä. Tahti kiihtyy syyskuun häämöttäessä, aina puinnille soveltuvien sääolojen salliessa. Eteläisimmässä Suomessa puinnit ovat tuttuun tapaan edenneet hieman muita alueita varhaisemmin, mutta elokuun loppuun ennustetut runsaat sateet voivat kääntää tilannetta. Syysviljojen puintien kerrotaan onnistuneen ja satotasoa arvioidaan keskimääräiseksi, joten huomio keskittyy nyt syysviljojen laatuun. Laatutietoja ei ole vielä kattavasti saatavilla, mutta ensimmäiset ilmoitukset kielivät alhaisesta valkuaispitoisuudesta, sekä keskimääräistä pienemmästä jyväkoosta ja toivottua alemmasta hehtolitrapainosta. Viljojen ohella herneen sadon kerrotaan olevan tänä vuonna hyvä, muista valkuaiskasveista härkäpavun tilanne on hernettä heikompi. Kuivuus on monin paikoin kurittanut härkäpavun kehitystä, joten kasvustot ovat keskimääräistä matalammat. Öljykasvien osalta tilanne vaihtelee voimakkaasti, sillä osa vastaajista ilmoittaa sadon olevan suorastaan olematon, jos edes puimaan päästään, kun toisaalta tilannetta kuvataan hyväksi. 

Pääosa puinneista on kohdistunut syysviljoihin ja aikaisiin kevätkylvöisiin viljoihin, Etelä-Suomen ulkopuolella suurin osa kevätviljoista ja öljykasveista on vielä puimatta. Rukiin ensimmäisten puintien perusteella sakoluku jää tänä vuonna alhaiseksi, mutta laadun kuvataan kuitenkin olevan riittävää. Laatutietojen osalta tilanne tarkentuu lähiviikkoina ja virallisia tuloksia on odotettavissa syyskuun aikana. 

Puintien valmistuttua suunnitelmissa on kasvattaa syysviljojen alaa edellisestä vuodesta, enemmistö vastaajista ei kerro pienentävänsä syysvilja-alaa, vaan vastauksissa korostuu syysviljojen merkitys sadonturvaajana. Taustalla viimeisten vuosien haastavat kuivuusjaksot, jotka ovat päättyneet voimakkaisiin sateisiin, aiheuttaen kevätviljoille tuhoja, kehittyneempien syysviljojen porskuttaessa. Kyselyiden, sekä virallisten arvioiden mukaan syysviljojen merkitys kotimaisessa viljantuotannossa on kasvamassa ja myös osaaminen kehittyy ripeään tahtiin. Leutojen ja vähälumisten talvien riski on etenkin Etelä-Suomessa olemassa, mutta haastavien kesien nähdään olevan tätä riskiä suurempi ja todennäköisempi. Kesän aikana käydyissä keskusteluissa on jälleen vuoden 2021 tapaan korostettu turvepeltojen merkitystä kuivien kasvukausien kohdalla, VYR seuraa maalajikohtaista satotilannetta syksyn aikana aktiivisesti. Syysviljojen kylvön osalta haasteena on tänä syksynä kosteus ja runsaat sateet, ensimmäiset kylvöt ovat kyselyn mukaan jo taimettuneet, mutta seuraavaa tilaisuutta voidaan joutua odottamaan, mikäli peltojen kosteus on ainakin paikoin esteenä. 

Siementen saatavuuden puolesta tilanteen arvioidaan olevan hyvä pääviljojen osalta, mutta ruisvehnän siemenen riittävyys arveluttaa.

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysytään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutinen julkaistaan vyr.fi – sivustolla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.