Siirry suoraan sisältöön

Uutisia viljaketjusta

VYR Kylvöseuranta 3/2023

Vilja-alan yhteistyöryhmän vuosittainen kylvöseuranta käynnistyi 3.5.2023. Seurantaa jatketaan kesäkuun alkuun saakka. Kysely toimitetaan viikoittain noin 130 asiantuntijalle ympäri Suomea. Kyselyn vastaajat edustavat kirjavasti suomalaista maataloutta, vastaajien joukossa on viljelijöitä, neuvojia, viljakaupan ammattilaisia ja tutkijoita.

VYR Kylvöseuranta, kolmas viikko (15.5.2023)

Varsinais-Suomi

Kylvöt etenevät vauhdikkaasti, arvio tilanteesta on jo 60–70 %. Peltojen kuivuminen on tapahtunut nopeasti ja alueella toivotaan jo käännettä sateen puolelle. Varhaisimmat kylvöt ovat vastausten perusteella jo oraalla.

Varsinais-Suomessa eniten kylvämättä kauraa, ohraa ja rypsiä.

Syysviljojen osalta talvehtiminen on sujunut hyvin ja kevättoimet ovat laajalti tehtynä. Syysviljojen kasvinsuojelu on kasvukauden osalta käynnistynyt. 

Uusimaa

Uudenmaan arviot vaihtelevat 75–85 % välillä, tahtia kuvataan kiivaaksi, jotta kylvöt saadaan tehtyä ennen lähestyvää sadetta. Ensimmäisenä kylvetyt lohkot ovat oraalla ja tällä hetkellä vastauksissa korostuvat hyvät näkymät. Vielä kylvämättä kauraa, ohraa ja rypsiä. 

Uudenmaan alueella kaivataan sadetta, sillä syysviljojen kasvu on käynnistynyt vauhdilla ja suuri osuus kylvöistä on tehtynä. 

Syysviljojen kuntoa kuvataan hyväksi tai tyydyttäväksi, vaikka vaurioitakin on ilmoitettu. Syysvehnän tilannetta on vastausten perusteella hieman syysruista parempi, taustalla kuivan alkusyksyn vaikutus talvehtimiseen.

Satakunta

Kolmannen viikon kyselyyn ei saatu vastauksia Satakunnasta. 

Pirkanmaa

Alueen sisäinen vaihtelu korostuu Pirkanmaalla, sillä kylvötilannetta arvioidaan 20–50 % välillä. Kaikkia kasveja on vielä kylvämättä, etenkin kauraa, ohraa, rypsiä ja maissia. Pirkanmaalla ensimmäisenä kylvetyt lohkot eivät ole vielä oraalla, tilanne muuttunee muutaman päivän sisään.

Päijät-Häme

Maakunnan tilanne on ajankohtaan nähden mainio, kylvöjen arvioidaan olevan 40–65 % tehtynä. Vastausten perusteella laajasti viljelykasveja vielä kylvämättä. Lähipäivien sateet ovat hidastaneet etenemistä, mutta töiden arvioidaan jatkuvan vauhdilla heti säiden salliessa. 

Kymenlaakso

Kymenlaaksossa tehtyjen kylvöjen arvioidaan kattavan viidenneksen peltoalasta. Viljoja ja palkokasveja on vielä kylvämättä, mutta peltojen kerrotaan olevan jo niin kuivat, että sade alkaa olla toivottua. Päivitystä syysviljojen tilanteesta ei tällä viikolla saatu. 

Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa

Kylvöjen kerrotaan olevan hyvässä vauhdissa, vaikka aluekohtaiset erot ovatkin suuria. Kylvöt käynnistyivät kiireellä viime viikon lopulla ja tehtynä on arvioiden mukaan 10–40 %. Ohraa, kauraa ja rypsiä vielä kylvämättä ja kuten muillakin alueilla, syysviljat kaipaavat sadetta. Ilmeisesti toive tämän osalta toteutunee, sillä useampi vastaaja kertoo kylvöjen keskeytyvän lähestyvän sateen vuoksi. 

Pohjois-Pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaalla kylvöt eivät ole vielä täysillä käynnissä, joten tehtynä on arvioiden mukaan noin 5 %. Muuten kevättoimet ovat edenneet vauhdilla ja miltei kokonaisuudessaan tehtynä. Syysviljojen tilanteesta ei tällä viikolla päivitystä. 

Keski-Suomi

Keski-Suomesta ei saatu vastausta kolmannen viikon kyselyyn.

Etelä-Savo

Etelä-Savon alueella kylvöistä on kolmannes tehtynä ja tahdin kerrotaan vain kiihtyvän. Orastumista odotellaan vielä, käänne tapahtunee muutaman päivän sisään. Ohrasta suurin osa on vielä kylvämättä. 

Pohjois-Savo

Pohjois-Savossa noin 5 % kylvöistä on tehtynä ja kaikkea on vielä kylvämättä. Vauhtiin päästään arvioiden mukaan tällä, tai viimeistään ensi viikolla. Aikaisia viljoja on kylvetty ja nurmia perustettu, rypsi odottaa vielä vuoroaan. Kevättoimista lannoitukset ovat hyvällä mallilla, mutta märimmillä pelloilla on vielä kaikki tekemättä. 

Etelä-Karjala

Kylvöt ovat käynnistyneet ja kattavat arvioiden mukaan noin 10–20 %. Paljon on vielä tekemättä ja erityisesti viljojen kerrotaan olevan vielä kylvämättä. Syysviljoista ei tällä kertaa päivitystä. 

Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalassa alueellinen vaihtelu korostuu, sillä vastausten perusteella kylvöistä on tehtynä 0–25 %. Nurmien vointia kehutaan, mutta syysviljoissa on havaittu laikkuja. Lietteen levitys on hyvässä vauhdissa ja kylvöjen odotetaan etenevät vauhdilla tämän ja seuraavan viikon aikana.